Kromě oprav vybudují i nádrž na dešťovku

PŘEROV – Blížící se letní prázdniny znamenají pro některé přerovské základní a mateřské školy také přípravu na stavební ruch. Řada budov v průběhu července a srpna projde opravami. Někde se bude malovat, jinde musí vyměnit elektroinstalaci.

Největší změna čeká Základní školu Svisle, která dostane za více než tři miliony korun kompletně nové podlahy ve čtyřech patrech. Opravy podlah budou letošním tématem i pro Základní školu Velká Dlážka. Tam se jedná o výměnu keramických podlah ve třetím a čtvrtém podlaží. „Předpokládáme, že tato oprava bude stát přes dva miliony korun, s nabídkou jsme oslovili pět firem, které by se do výběrového řízení na zakázku mohly přihlásit,“ uvedl náměstek pro sociální věci a školství Petr Kouba s tím, že školu čeká i nová výmalba.

Elektroinstalace ve škole je čtyřicet let stará a neodpovídá předpisům

Dělníci obsadí o prázdninách také Základní školu Trávník. Tady projde rekonstrukcí elektrické vedení ve druhém patře, která bude stát čtvrt milionu korun. To je ale jen úvod velké akce, kterou v příštím roce bude muset škola projít. Rada města totiž tento týden schválila zpracování projektové dokumentace pro rekonstrukci kompletní elektroinstalace a osvětlení v této škole. Tamní rozvody jsou z roku 1977 a už neunesou současné nároky na připojení moderních technických zařízení.

„Zpráva revizního technika z dubna letošního roku nás navíc upozorňuje, že stará elektroinstalace nevyhovuje stávajícím platným předpisům – proto se s tímto problémem budeme muset v roce 2020 vypořádat,“ konstatovala náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Kompletní opravou elektroinstalace bude letos o prázdninách žít i budova mateřské školy v Kratochvílově ulici. Rekonstrukce by měla město přijít na necelé dva miliony korun a hotová má být do konce prázdnin.

Zřejmě ale nejzajímavější investici si na letošní rok připravila Základní škola Želatovská, která se stane přerovským průkopníkem v akci „dešťovka“. „Přes prázdniny vybudujeme v areálu školy retenční nádrž na dešťovou vodu o objemu 59 metrů kubických . Do této nádrže budou svedeny dvě třetiny střech školy. Voda bude následně využívána na zálivku zelených školních ploch a na odprašnění hřišť,“ sdělil ředitel školy Přemysl Dvorský. Vybudování celého systému přijde na 2 a půl milionu korun, částkou 2 miliony 125 tisíc přispěje škole Ministerstvo životního prostředí.