Kůrovcová kalamita už překročila hranice republiky

JIŽNÍ ČECHY – V minulém týdnu se ve Vimperku uskutečnilo setkání jihočeské hejtmanky Ivany Stráské s čelnými představiteli Horního a Dolního Rakouska, Horní Falce, Bavorska či Kraje Vysočina a s řediteli tamních lesních hospodářství. Hlavním bodem setkání byla kůrovcová kalamita, která již dosáhla mezinárodních rozměrů.

Na Šumavě dosud leží neodklizené polomy po loňské vichřici, které jsou potenciálním zdrojem kůrovce a zástupci z Horního Rakouska a Bavorska nad tímto faktem vyjádřili znepokojení. Podle vyjádření na webu Jihočeského kraje „česká strana prý rakouské i bavorské kolegy na dvojstranném jednání ministerstev ujistila, že polomy budou okamžitě po schválení nové zonace národního parku Šumava odstraněny. To se zatím nestalo. Přitom u našich sousedů musí být strom napadený kůrovcem odstraněn do čtyř až šesti týdnů.“

Všichni ti, kteří se jednání zúčastnili, cítí, že kůrovec je již přeshraniční hrozbou. „Pokud bude ničit lesy i v sousedních zemích, stává se problematikou přeshraniční a situaci je nutné řešit na mezinárodní úrovni. Rakousko i Německo požadují aktivní kroky k zamezení škodám i šíření kůrovce mimo území Jihočeského kraje a České republiky,“ stojí ve vyjádření z jednání.

Výsledkem tohoto setkání jsou usnesení, která doporučují rozšířit dvojstranná jednání na všechny dotčené regiony a státy a podniknout aktivní kroky k zamezení škodám vzniklým šířením kůrovce z území České republiky na území sousedních států. Pracovní skupina, která se touto problematikou zabývá, se sejde opět v polovině července, tentokrát na bavorské straně.