Osmdesát totálně vyčerpaných hasičů bojovalo s požárem paneláku v České Třebové

PARDUBICKÝ KRAJ – Osmdesát hasičů z patnácti jednotek zaměstnal obrovský požár střechy sedmipatrového panelového domu v České Třebové na sídlišti Lhotka. Hořet začalo včera odpoledne, šlo o požár izolace na střeše, kterou opravovali dělníci. Příčinou vzniku požáru bylo pravděpodobně natavování lepenky.

K požáru nejprve vyjelo pět jednotek hasičů. Ze střechy celého panelového domu vycházel kouř, který pronikl až na chodby. Tam hasiči nasadili přetlakovou ventilaci k jejímu odvětrání. Hasiči museli zasahovat v dýchací technice a postupně odhalovali a pokoušeli se hasit všechna ohniska. Jednalo se o komplikovaný zásah, a to už z důvodu výšky, kam museli hasiči vystoupat v plné výstroji, s dýchacím přístrojem na zádech a poté teprve hasit, ale také z důvodu vysoké venkovní teploty. Hasičům také překážela zaparkovaná auta, která znemožňovala průjezd a ustavení hasicí techniky.

Z hořícího domu se dle slov velitele zásahu povedlo evakuovat celkem asi 40 osob. Všichni vyvázli bez zranění. Během odpoledne se požár hasičům stále nedařilo dostat pod kontrolu. K požáru se nakonec sjelo patnáct hasičských jednotek – zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči ze dvou okresů – Ústí nad Orlicí a Svitavy. Na místo bylo nutné dopravit další dýchací přístroje, které se musely průběžně doplňovat.

Hasiči se museli po několika desítkách minut střídat, protože likvidace požáru byla velmi náročná. Bez dýchacího přístroje byl zásah na střeše zcela nemožný. „Hasiči zasahují v obrovském horku, navíc se musí s hadicemi dostávat do sedmého patra panelového domu a poté na střechu. Jsou totálně vyčerpaní, na zasažené střeše prořezávají lepenku, odstraňují a strhávají krytinu,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková. Evakuovaným osobám starostka zajistila náhradní ubytování.

Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu po téměř osmi hodinách (ve 20.14 hodin) od nahlášení události na operační středisko hasičů. Ještě hasiči musí rozebrat poslední čtvrtinu střechy. Zásah bude pokračovat celou noc. Unavení hasiči boj s požárem nevzdávají.

Ve večerních hodinách se škoda vyšplhala na jeden a půl milionu korun a určitě bude ještě stoupat, až se vyšetřovatelé dostanou do poškozených bytů v horním patře. K události se vyjádřil i hejtman Pardubického kraje: „Mám obavy, že škody budou mnohem větší než avizovaný milion a půl.“