Big John pomáhal stěhovat strom. Ten musel ustoupit výstavbě

LIPNO NAD VLTAVOU – Nevšední podívanou měli na začátku tohoto týdne návštěvníci Lipna. Během několika hodin zde došlo k přestěhování vzrostlé břízy z jednoho místa na půl kilometru vzdálené náhradní. Ta musela ustoupit plánované modernizaci skiareálu.

Provozovatelé skiareálu nechtěli zvolit razantní způsob jeho odstranění, a tak povolali na pomoc americký stroj Big Johna. „Z původního stanoviště jí vyzvednul speciální stroj i s kořenovým balem a přesadil jí do připravené jámy v nedalekém kempu Modřín. Na strom jsme koukali z kanceláře, byl to nálet, který se před lety uchytil na místě, kde bude nyní vznikat nové zázemí Skiareálu Lipno. Řekli jsme si, že mu zkusíme dát druhou šanci,“ uvedli provozovatelé.

Nyní tedy podle slov provozovatelů musejí doufat, že se strom na novém místě uchytí a bude vytvářet příjemný stín pro stanaře v kempu přímo na břehu lipenské přehrady. „Přišlo nám tohle řešení lepší než brát rovnou pilu do ruky,“ uvádějí.

Na původním místě bude vznikat nové zázemí pro lipenský lyžařský areál. „Jedná se o nové ubytování, prostory půjčovny, prodejny sportovního vybavení a dalších provozů v rámci rozvoje areálu. Spuštění dlouhodobě plánované investice ve výši 350 milionů korun avizovalo Lipno již na jaře tohoto roku. Na jejím konci se má areál rozšířit také o novou sjezdovku, návštěvnický terminál s infocentrem i zázemí pro personál,“ je uvedeno ve zprávě areálu.