Devět potravin z Plzeňského kraje získalo prestižní značku

PLZEŇSKÝ KRAJ – Stále více můžeme slyšet o dvojí kvalitě potravin, o podřadnosti zahraničních výrobků na našem trhu. O to více nás může těšit, že zdejší výrobci mají tu největší snahu, aby nám na náš stůl dodali to nejlepší z nejlepších a navíc za použití poctivých českých surovin.

O prestižní značku, která je symbolem kvality a poctivosti místních výrobců, se v rámci soutěže o Regionální potravinu 2019 v našem kraji ucházelo celkem sto šest produktů od osmatřiceti výrobců. Největší zájem vzbuzovala kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin.

Značku mohou získat pouze malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Jejich výrobky musí být vyrobeny v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na sedmdesát procent. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.

Vybíralo se celkově z devíti kategorií a nebylo to vůbec jednoduché. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státní veterinární správy a dalších předních institucí v oblasti potravinářství a hospodářství. Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček nás spotřebitelů, ale také podporují místního výrobce a pomáhají nám nakupujícím orientovat se na trhu.

Zdroj: Plzeňský kraj

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 těmto výrobkům:

 
Kategorie:
Výrobek a výrobce:
 1.
Masné výrobky tepelně opracované
Farmářský bok z Čečkovic
AB Bor, s.r.o.
 2.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Procházkova výpečková pomazánka
Jaroslav Procházka
 3.
Sýry včetně tvarohu
VALENTÝN
Ing. Pavel Kvita
 4.
Mléčné výrobky ostatní
BIO jogurtové kozí mléko
Luděk Maruna
 5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Svatební koláček tvarohový
Marie Vondrovicová
 6.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
MüsLenky s jablky
Lenka Havlová
 7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Sirup Rakytníkový s malinou
Od Macháčků s.r.o.
 8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Hruška s medem
Mgr. Jaroslava Frančíková
 9.
Ostatní
Šnečí jatýrka
Jiří Studnička

Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina 2019 Plzeňského kraje proběhne na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje v Plzeňském Prazdroji v pátek 30. srpna 2019. Výrobci oceněných potravin zde nejen převezmou plakety a certifikáty, ale budou zde své výrobky prezentovat a prodávat. Přijďte je podpořit!