PLZEŇSKÝ KRAJ – Stále více můžeme slyšet o dvojí kvalitě potravin, o podřadnosti zahraničních výrobků na našem trhu. O to více nás může těšit, že zdejší výrobci mají tu největší snahu, aby nám na náš stůl dodali to nejlepší z nejlepších a navíc za použití poctivých českých surovin.
O prestižní značku, která je symbolem kvality a poctivosti místních výrobců, se v rámci soutěže o Regionální potravinu 2019 v našem kraji ucházelo celkem sto šest produktů od osmatřiceti výrobců. Největší zájem vzbuzovala kategorie Pekařské výrobky včetně těstovin.
Značku mohou získat pouze malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Jejich výrobky musí být vyrobeny v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na sedmdesát procent. Hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.
Vybíralo se celkově z devíti kategorií a nebylo to vůbec jednoduché. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, Státní veterinární správy a dalších předních institucí v oblasti potravinářství a hospodářství. Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček nás spotřebitelů, ale také podporují místního výrobce a pomáhají nám nakupujícím orientovat se na trhu.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 těmto výrobkům:
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Farmářský bok z Čečkovic
AB Bor, s.r.o.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Procházkova výpečková pomazánka
Jaroslav Procházka
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
VALENTÝN
Ing. Pavel Kvita
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
BIO jogurtové kozí mléko
Luděk Maruna
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Svatební koláček tvarohový
Marie Vondrovicová
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
MüsLenky s jablky
Lenka Havlová
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
Sirup Rakytníkový s malinou
Od Macháčků s.r.o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Hruška s medem
Mgr. Jaroslava Frančíková
|
9.
|
Ostatní
|
Šnečí jatýrka
Jiří Studnička
|
Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina 2019 Plzeňského kraje proběhne na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje v Plzeňském Prazdroji v pátek 30. srpna 2019. Výrobci oceněných potravin zde nejen převezmou plakety a certifikáty, ale budou zde své výrobky prezentovat a prodávat. Přijďte je podpořit!