Farmářka vsadila na obrábění. Aby udržela zemědělství

Farmářka z Jindřichova u Hanušovic na Šumpersku pojala příležitost k rozšíření podnikání jinak. Dala na rady své poradkyně a pořídila moderní CNC obráběcí stroj. O odbyt v tomto oboru rozhodně nemá nouzy. Nadále se ale hodlá věnovat chovu krav a pěstování brambor.

Menší zemědělci totiž vědí, že musí přežít i bez dotací, o které v blízké budoucnosti přijdou. Obzvlášť v okrajových horských oblastech řeší situaci takzvanou diverzifikací. Ta může mít různé podoby. Někdo přidruží k chovu zvířat ještě výrobu produktů, jiný se vrhne na agroturistiku.

„Po roce 2020 nám to rozhodně pomůže. Jako zemědělci o dotace přijdeme, přitom nám stále zůstanou stávající finanční závazky vůči pozemkovému fondu na dalších deset let. Proto musíme řešit situaci včas,“ řekla majitelka zemědělského podniku Vlasta Jandrtová. Ta nyní hospodaří na více než sedmi stovkách hektarů zemědělské půdy a chová kolem 350 kusů krav.

Aby se v oboru udržela, musela hledat nové cesty, jak firmu finančně podržet. Využila hlavně volné prostory v zemědělském areálu. „Do budoucna ale bude nadále převažovat zemědělství, i když plánujeme ještě strojírenskou část rozšířit,“ podotkla.

Na pořízení obráběcího stroje získala  finanční prostředky ve výši tří milionů korun z Programu rozvoje venkova, které čerpala prostřednictvím MAS Horní Pomoraví. Za dotaci se zavázala, že vytvoří nové pracovní místo pro obsluhu CNC stroje. Novým zaměstnancem podniku se tak stal muž, který absolvoval rekvalifikační kurz.