Prevence má smysl aneb buď vidět a neriskuj!

BLANSKO – Policisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje vás zvou na již dvanáctý ročník tradiční preventivní akce pro motorkáře s názvem „Nežij vteřinou“. Připravili pro všechny příznivce jedné stopy zajímavý program, kdy letošní nosné téma je „Buď vidět! Neriskuj!“ Nejen motorkáři jsou zváni do areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní v sobotu 8. června od 11 hodin.

Účastníci akce mají možnost se zúčastnit programu, jehož hlavním tématem je lepší viditelnost a bezpečný návrat domů. „Policisté budou také upozorňovat na rizika jízdy a následky dopravních nehod. Návštěvníci si vyzkouší poskytnutí první pomoci pod vedením zkušených záchranářských profesionálů. Na jednotlivých stanovištích budou prezentovány moto týmy Hradní stráže, Dopravní policie i Vojenské policie. Nebudou chybět ani policejní záběry z dopravních nehod rozšířené o rozbor dopravních kolizí,“ slibuje tisková mluvčí Lenka Koryťáková.

Zájemci si budou moci prohlédnout techniku, výstroj a vybavení hasičů a záchranářů. Mohou také získat informace o odškodnění obětí nehod a o následcích úrazů očima traumatologa. Uvidí ukázku ochranné airbagové vesty pro prevenci úrazu páteře motorkáře, nové bezpečnostní prvky, přilby a ochranné oblečení pro motorkáře. Poradí jim specialisté z oblasti servisu a prodeje motocyklů. Odvážní si mohou na vlastním motocyklu zkusit jízdu zručnosti, nejšikovnější budou oceněni. Méně odvážní mohou zkusit test z pravidel silničního provozu.

Pro zpestření programu budou přítomni reprezentanti ČR v Moto Gymkhaně Ondra „Krupič“ Kroupa a Jakub Oulehla. Pozvání také přijal jednonohý jezdec Aleš Eger a závodník dragsterů a rekordman v jízdě na motorce na ledové dráze Pavel Kubera. Bude přítomen i Gentleman silnic Milan Herzog, držitel ocenění za záchranu života motorkáře při dopravní nehodě. V rámci preventivního programu proběhne uctění památky zesnulých motorkářů.