Pusť kačku a pomoz dobré věci

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Velmi zajímavá akce se chystá o víkendu v krajské metropoli. Jedná se o tradiční dobročinné závody s přínosným názvem „Pusť kačku“. Cílem je podpořit děti s handicapem, přičemž přispět je velmi jednoduché.

V neděli 9. června 2019 od 13:00 hodin proběhne ve Vodáckém centru České Budějovice již osmý ročník této ojedinělé kampaně. Princip benefičního závodu je velmi prostý: „Kdokoli si může zakoupit své startovní číslo na místě, před konáním závodu anebo online na www.pustkacku.cz. Na výběr je kačka za 50 korun malá a za 2500 korun velká/firemní (která závodí s logem či reklamou firmy). V určený den se konají závody velkých kaček v několika rozjezdech (majitelé firemních kaček si mohou tu svou vhodit do vody). Malé kačky odstartují poté hromadným vysypáním do vln Vltavy organizačním týmem. Plastové kačky jsou v cíli odchyceny a ustájeny pro příští ročníky,“ upřesňují organizátoři.

Oblíbené dobročinné závody plastových kaček pořádají neziskové organizace APLA Jižní Čechy a I MY, takže peníze půjdou na pomoc jim. Kampaň pomáhá financovat službu Raná péče, kterou obě organizace poskytují v celém Jihočeského kraji. Raná péče je terénní službou poskytující konzultace a poradenství přímo v rodinách, ve kterých se narodilo dítě s handicapem.

„V průběhu předešlých ročníků se z projektu stalo nejenom zábavné kulturní odpoledne, které přináší nevšední program pro rodiny s dětmi, ale také dobročinná platforma, sdružující desítky nadšených podporovatelů, dárců a dobrovolníků. Na organizaci se každoročně podílí více než 100 dobrovolníků, kteří nabízejí zdarma své služby a čas”, říká Lucie Hnojnová z APLA JC, projektová manažerka a koordinátorka projektu.

„V minulých letech se vybralo celkem 796 201 korun = 100 výjezdů našich odborníků přímo za dětmi domů, do rodin dětí s handicapem po celých jižních Čechách”, říká Klára Csirková, ředitelka I MY, o.p.s. a děkuje za celý tým všem, kteří se přidají a vyšlou kačky pomáhat.