Tajnosti českolipského muzea objevíte v rámci Muzejní noci

ČESKÁ LÍPA – Zavítat za překvapením lze v sobotu 8. června na již šestnáctou Muzejní noc ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Muzeum se touto akcí tradičně zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií České republiky.

I letos pořadatelé pro návštěvníky uchystali večerní prohlídku expozic a výstavních prostor. Zároveň budete moci nahlédnout pod ruce odborných pracovníků, kteří na několika stanovištích představí svoji práci a hlavně nabídnou zajímavosti a tajnosti ze svých depozitářů.

„Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě pořádá tradičně Muzejní noc v jiný termín, než je běžné. Je to výhoda pro návštěvníky, protože mohou svůj zájem namířit právě jen do expozic jednoho muzea a budou mít tak víc času využít celé nabídky, kterou muzeum poskytuje,“ poznamenala radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Účastníky Muzejní noci ale čeká mnoho dalších zajímavostí. Ve spolupráci s divadlem HRAjeto se dočkají mimořádného oživení stálé expozice, což nabídne zajímavé zážitky nejen pro děti, ale i dospělé. V galerii bude k vidění od 21 hodin pohádkové představení. Nebudou chybět tvůrčí dílny pro děti, malování na obličej, ale také prodej řemeslných výrobků a pestré občerstvení.

Během večera se představí několik dalších profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. V klášterní zahradě se bude možno těšit na taneční představení pražské skupiny Siderea.

„Zazní také hudba skupiny Time Reborn a celým večerem budou provázet různá vystoupení žáků českolipské Základní umělecké školy, která je již tradičním partnerem muzejní noci,“ dodal ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě Zdeněk Vitáček.

Do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru rozzáří poprvé světelná UV show v amfiteátru muzea a celý muzejní večer završí od 23 hodin vystoupení Jazzové farmy z domácí Základní umělecké školy. Platná vstupenka z muzejní noci večer odemkne i Šatlavu – archeologické muzeum Českolipska.