Vařiči pervitinu si žili jako prasata v žitě. Teď spadla klec

HODONÍN – Až na jižní Moravu se dostali policisti z Hradce Králové, když postupně rozkrývali odběratelské sítě pervitinu. Na Hodonínsku našli minulý týden velmi dobře vybavenou výrobnu a zajistili vařiče přímo při výrobě drogy. Varna podle policie zvládla za jeden a půl roku vyrobit téměř 2,5 kilogramů velmi kvalitního pervitinu.

Na Hodonínsku policisté se zásahovou jednotkou zadrželi čtveřici lidí. „Hlavní dva organizátoři, sedmadvacetiletá žena a šestačtyřicetiletý muž, oba z Brněnska, vyráběli z léků obsahujících pseudoefedrin drogu pervitin, která byla určená na nelegálních trh po celé České republice. Další dva obvinění, čtyřiadvacetiletý muž a stejně stará žena, jim měli v této činnosti spíše okrajově pomáhat,“ uvedla mluvčí hradecké policie Ivana Ježková. Vyšetřování trvalo více než rok. Množství vyrobené drogy nemusí být podle vyšetřovatelů konečné a může se ještě navýšit.

Když policie vnikla do domu, zrovna ve varně probíhala jedna ze závěrečných fází výroby drogy. „Ten den měli obvinění v plánu vyrobit něco přes 400 gramů pervitinu. V prostorách, kde byli hlavní organizátoři zadrženi, zajistili kriminalisté předměty a chemikálie, které tvoří technologický celek potřebný k výrobě drogy pervitin,“ uvedla mluvčí.  Při domovních prohlídkách nalezli dvacet tisíc kusů tablet obsahujících pseudoefedrin, ze kterého by obvinění vyrobili další necelé dvě kila pervitinu s prodejní cenou převyšující dva miliony korun. Dále zajistili u dvou hlavních obviněných téměř šest milionů korun, a to v hotovosti, ve zlatých cihlách i na účtech. Dále jim zajistili majetek, jako jsou auta, šperky, elektronika a podobně. „Organizátoři, tedy ‚vařiči‘, si z nelegálně vydělených financí užívali života. Kriminalisté zjistili, že z takzvaně špinavých peněz zaplatili veškeré dluhy z minulosti, oblékali se do značkových věcí, cestovali a celkově si žili na poměrně vysoké úrovni,“ přiblížila mluvčí Ježková.

Dvojice hlavních organizátorů, vařičů, je stíhána ve vazbě a hrozí jim v případě odsouzení až 18 let vězení. Dalším dvěma obviněným, vyšetřovaným na svobodě, hrozí trest až na 12 let.