Devět mužů obviněno z nedovoleného ozbrojování, doma měli obrovský zbrojní arzenál

LIBERECKÝ KRAJ – Předminulý týden proběhlo v Libereckém a Pardubickém kraji zadržení celkem devíti osob, které následně policejní vyšetřovatel obvinil z přečinu nedovoleného ozbrojování. Obvinění předcházely domovní prohlídky v místech bydliště podezřelých. Při nich kriminalisté zajistili větší množství neregistrovaných nebo zakázaných zbraní, například 26 samopalů, kulomet, 23 dlouhých a 47 krátkých zbraní. S ohledem na specifické vlastnosti těchto zbraní je jejich držení závažným bezpečnostním rizikem. Kriminalisté zajistili také neoprávněně přechovávané hlavní části zbraní, jejich součásti a příslušenství včetně tlumičů hluku výstřelu.

Bez oprávnění u sebe někteří přechovávali střelivo nejrůznějších ráží, střelný prach, trhavo-tříštivé granáty, střelivo do kanónů a rozbušky, proto u domovních prohlídek také zasahovali specialisté z pyrotechnické expozitury. O případu policisté informovali na tiskové konferenci v Liberci.

Vyšetřovatel obvinil z nedovoleného ozbrojování devět mužů. Sedm z nich je ve věku od 33 do 66 let s trvalým bydlištěm v Libereckém kraji a dva muži ve věku 49 a 69 let bydlí v Pardubickém kraji. Liberečtí kriminalisté proto na případu velmi úzce spolupracovali s tamními kolegy. U 69letého muže z Pardubicka zajistili při domovní prohlídce 10 samopalů a kulomet.

Všechny obviněné spojuje zájem o zbraně a někteří z nich se znají osobně. „Zbraně, střelivo i prekurzory k výrobě střeliva si opatřovali na burzách nebo přes internetovou inzerci. Velmi často si mezi sebou navzájem zprostředkovávali jejich prodej a úpravu. Často nakoupili nefunkční zbraně, které uvedli do střelbyschopného stavu. Pět z nich je držitelem zbrojního průkazu, nicméně k přechovávání zmíněných zbraní a dalšího zajištěného materiálu žádné oprávnění neměli,“ uvedla policejní tisková mluvčí Ivana Baláková.

Vyšetřovatel podal podnět na vzetí dvou ze skupiny obviněných do vyšetřovací vazby. Chtěl tím předejít tomu, aby ve své trestné činnosti pokračovali. Jedná se o muže ve věku 33 a 66 let z Libereckého kraje. Okresní soud v Liberci vazební důvod u těchto obviněných shledal, nicméně vazbu nahradil písemným slibem obviněných, ve kterém se zavázali k tomu, že se svého protiprávního jednání zdrží, a u mladšího z nich ještě zárukou důvěryhodné osoby. Kriminalisté se kauze i nadále velmi intenzivně věnují.