Krásnou krajinou s Bardotkou už v neděli. Nový spěšný vlak z Prahy až do Blatné!

STŘEDNÍ ČECHY – Se změnou jízdního řádu ČD přichází od 9. 6. 2019 jedna zajímavá novinka. Víkendový vlak Cyklo Brdy, jezdící z Prahy přes Beroun a Příbram do Březnice, bude mít nově každou sobotu, neděli a svátek prodlouženou trasu až do Blatné v Jihočeském kraji.

Bardotka a komentované prohlídky v Blatné

Vlak Cyklo Brdy táhne vždy historická lokomotiva přezdívaná podle vzhledu čela Zamračená či Bardotka. Při jízdě krajinou ji nepřeslechnete, její charakteristické brumlání je slyšet často i kilometry daleko. Patří  mezi technické unikáty, ale v běžném provozu se už tyto lokomotivy, které se vyráběly před půl stoletím, objevují jen velmi zřídka. V neděli 9. června, kdy pojede vlak Cyklo Brdy do Blatné vůbec poprvé, budou pro zájemce připraveny komentované prohlídky lokomotivy i místního depa Českých drah. VIDEO

Malebná krajina brdských lesů, hrad Zvíkov i skanzen

Vlak využívají hlavně turisté a také cyklisté pro výlety do krásné krajiny Brd, která bývala léta z velké části uzavřeným vojenským prostorem.  Má kapacitu pro 232 cestujících, kteří si s sebou mohou vzít až 41 kol. „Jsou tu krásné cyklotrasy a nádherná příroda,“ říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, který s nápadem prodloužením trasy do Blatné přišel. „I v okolí Blatné, kam vlak nově dojede, je celá řada zajímavých cílů. Třeba vodní zámek Blatná, hrad Zvíkov, viklan v Kadově nebo skanzen v Chanovicích.“

Vodní zámek a park s pávy a daňky

Jihočeské Blatná má své osobité kouzlo. Nabízí krásné historické centrum s romantickým vodním zámkem a přilehlým parkem s daňky a pávy či nově vybudovanou stálou expozici v městském muzeu. Na své si přijdou milovníci turistiky i cyklisté. „Okolí našeho města je protkáno nenáročnými trasami, které vás dovedou do okolních obcí, například do Lnář se zámkem nebo do Sedlice s expozicí sedlické krajky,“ vypočítává Kateřina Malečková, starostka města Blatná.

Jízdné ČD i PID

Na území Prahy a Středočeského kraje platí ve vlaku jízdenky Českých drah i často levnější jízdenky Pražské integrované dopravy (PID). Ty si cestující mohou koupit u pokladen ČD v Praze a ve Středočeském kraji nebo rovnou v telefonu v aplikaci PID Lítačka. Poslední stanicí ve Středočeském kraji je Březnice. Dále do jihočeské Blatné platí ve vlaku už pouze jízdenky Českých drah.

Lokomotivy Bardotka patří mezi unikáty a jezdí se na ně dívat železniční nadšenci z celého světa. Foto: ČD