Nad Brněnskem v noci řádila bouřka. Blokovala silnice, zatopila sklepy a spustila alarm

BRNO – Kolem dnešní půl třetí ráno zavinila vydatná bouřka v Brně nesčetné události, které museli řešit strážníci městské policie. Hlídky musely vracet na místo větší množství kanálových poklop, které vyskočily tlakem vody nahromaděné v kanálech. Občané hlásili také neprůjezdné silnice a sesunutý svah.

Vlivem silného deště se vyplavilo větší množství zeminy v Říčanské ulici a sesuv půdy ze svahu zablokoval silnici. Hlína s sebou strhla i plot, který poškodil vedle stojící vozidlo. „ Hlídka se pokusila zkontaktovat majitelku a událost nahlásila hasičům. Se zapnutými majáky na služebním vozidle poté strážníci upozorňovali na nebezpečí řidiče až do příjezdu pracovníka Brněnských komunikací, který částečně nesjízdnou vozovku označil dopravními značkami. Společně se pak s hlídkou přesunul pod sídliště Kamechy, kde bahno pokrylo silnici asi na 50 metrech. Také toto místo společně označili,“ popsala noční události mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

V Černovicích vzbudil lidi ze spaní alarm, který se spustil v základní škole. Na místo se proto okamžitě vydala hlídka z jihu města. Alarm měl na svědomí pravděpodobně zásah blesku, který spustil protipožární opatření a automaticky otevřel požární klapky.

Kvůli vydatnému dešti se v Medlánkách v Hradecké ulici v místě pod mostem vytvořila asi metr hluboká kaluž vody. V té skončili jízdu dva řidiči, jejich auta se v tu chvíli stala neovladatelnými. Oba řidiči byli naštěstí bez zranění. Strážníci přivolali k vyproštění vozidel hasiče a až do ukončení prací odkláněli dopravu.

Jihomoravští hasiči do rána do sedmi hodin vyjížděli celkem asi ke čtyřiceti nahlášeným událostem. Od druhé hodiny čerpali vodu ze sklepů ve Veverské Bitýšce, později ve Veveří v Cihlářské ulici. Sedm jednotek museli hasiči vyslat do Bystrce do ulice Jakuba Obrovského. „Voda zaplavila prodejnu, kotelnu bytového domu, sklad firmy, suterén dalšího obchodu a dvě podzemní garáže. V nich bylo přes metr vody a patnáct parkujících vozidel,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Silně byla zasažena i obec Březina na Brněnsku. Starosta Březiny poskytl lidem, kterým voda nejvíce poničila obydlí, peníze na nutné práce. „Část polí, která je nad Březinou, se sesunula. Dva domy jsou skoro celé zatopené. Je v nich asi osmdesát centimetrů vody a jsou neobyvatelné. Jejich majitelé dostanou z rozpočtu příspěvek dvacet tisíc korun. Hasiči teď vyklízí domy. Pak se pustíme do silnic a chodníků,“ popsal starosta obce Martin Habáň.

Podle předpovědí meteorologů by se noční bouřky už neměly v pátek opakovat, počítat musíme pouze s ojedinělými přeháňkami.