Noční bouřky a deště řádily na jihu Čech. Známe podrobnosti!

JIŽNÍ ČECHY – V noci na pátek se přes Jihočeský kraj přehnaly prudké deště a bouřky, před kterými meteorologové včera varovali. Hasiči se tak od sedmé hodiny večerní zhruba do půlnoci téměř nezastavili. Nejkritičtější je situace na Vodňansku. Tam v noci dokonce evakuovali dvě osoby z jednoho z rodinných domů.

Nejvíce zasažené oblasti byly v noci na dnešek na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Strakonicku a Táborsku. „Nejvyšší úhrn srážek naměřila stanice Křemže na Českokrumlovsku 71,5 milimetrů, ale z toho 60 milimetrů za pouhou hodinu,“ oznámili meteorologové.

Podle slov mluvčí jihočeských hasičů evidují okolo čtyřiceti událostí v souvislosti s likvidací následků prudkého deště a bouřky. „Nejčastěji jednotky odčerpávaly vodu ze zatopených sklepů. Těchto událostí byla přibližně polovina. Hasiči zasahovali například v Českém Krumlově, Táboře, Českých Budějovicích, v Křemži, Drahonicích nebo na Včelné,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Ve čtyřech případech to pak bylo odčerpávání vody z kanálů, které v důsledku přívalových dešťů nestíhaly vodu pobírat. Jednalo se o Tábor, Vidov, Český Krumlov a Hlubokou nad Vltavou. „Opět v Táboře a Českém Krumlově a dále také v Hrdějovicích, obci Kosmo, Borové Ladě a v Cehnicích pak jednotky čistily ze silnic naplavené nánosy bahna a půdy. V Hluboké nad Vltavou bylo nutné z vodní laguny vyprostit dvě uvízlá osobní auta,“ sdělila Matějů.

Nejkritičtější situace je na Vodňansku. „V obci Bílsko prudký přívalový déšť zatopil rodinný dům. Hasiči z něj na člunu evakuovali dvě osoby. Postaral se o ně starosta obce, který jim zajistil náhradní ubytování,“ popsala situaci Vendula Matějů.

Pomoc pro zasažené vodňanské obce pokračuje i v těchto hodinách. „Na žádost starosty obce Budyně hasiči poskytli 11 vysoušečů, které jsou zapůjčeny do obcí Bavorov, Bílsko a Budyně,“ dodala mluvčí jihočeských hasičů.