Uprchlíci jsou opět za plotem. Chtěli chatařit

OLOMOUC – Od poloviny března, kdy se olomouckou zoo přehnala vichřice Eberhard, odchytávali tamní zaměstnanci tři uprchlé kozorožce. Zvířata se podařilo vrátit do výběhu teprve nyní.

Tři kozorožci byli jedni z posledních zvířat, která ze zoo utekla. Kromě nich také zahradu v březnu opustilo stádo jelenů sika a daňci evropští. Nejhůře se dařilo odchytit právě kozorožce. „Odchytávali se postupně, denně se chodili krmit, byli monitorování pomocí fotopastí, a i díky usedlíkům z oblasti Velké Bystřice se jejich odchyt podařilo zrealizovat. Dva kozorožce dokonce naši zaměstnanci dostihli v bezprostřední blízkosti jedné z chat,“ dokresluje celou situaci zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chová kozorožce kavkazské od roku 1987. K dnešnímu dni se zde narodilo 151 mláďat. Zoo Olomouc patří momentálně mezi největší chovatele tohoto druhu nejen v Evropě, ale i na celém světě. V roce 1996 na konferenci EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií) byla pověřena vedením jejich plemenné knihy.