Požár bytu v krajské metropoli. Evakuováno bylo přes třicet osob

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Včerejší letní odpoledne v krajské metropoli narušil požár v jednom z panelových domů. V domě se v tu dobu nacházelo přibližně třicet osob, a to včetně dětí. Na místě zasahovali osádky dvou cisteren a automobilového žebříku.

K požáru došlo krátce před půl jednou 8. června 2019 v ulici J. Buděšínského. „Ještě před příjezdem hasičů se z domu samoevakuovalo přibližně 30 osob včetně dětí a někdo z obyvatel také uzavřel hlavní uzávěr plynu a shodil elektrické jističe,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Po příjezdu hasičů bylo zjištěno, že se v šestém patře nachází ještě jedna dospělá osoba a tři děti. „Hasiči je všechny evakuovali. Vzhledem k tomu, že nebyla chodba domu příliš zakouřená, hasiči nemuseli použít vyváděcí masky,“ konstatovala mluvčí hasičů.

Ohnisko požáru bylo lokalizováno v kuchyni bytu ve čtvrtém patře panelového domu. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil před půl druhou odpolední. „Po závěrečném průzkumu, který hasiči vedli termokamerou, si požářiště převzal vyšetřovatel hasičského záchranného sboru a Policie České republiky, kteří budou zkoumat příčinu vzniku požáru,“ sdělila Matějů. Vyšetřovatel vyčíslil škodu na 100 000 korun.