Juniorpasy na další rok můžete svým dětem vyřídit již nyní. Víte, jak na to?

ZLÍN – V uplynulém roce využilo možnosti levné celoroční jízdenky pět tisíc tři sta školou povinných dětí ze Zlína, Otrokovic, Tečovic, Březnice a Březůvek. Právě pro ně je určen kupon, díky němuž mohou celoročně využívat MHD DSZO za zvýhodněnou cenu tři sta třicet korun. Jelikož již nyní každá škola zpravidla ví, jestli bude žák docházet i v příštím roce, je schopna tuto skutečnost na žádance potvrdit. Pokud se tedy chcete vyhnout zbytečným frontám, můžete juniorpas vyřídit již nyní. Poradíme vám jak!

Nejdříve musíte získat žádanku, kterou naleznete na předprodejních místech DSZO nebo ji vytisknete z internetových stránek. Jakmile ji vyplníte, necháte ji ve škole, kam vaše dítě dochází, potvrdit. Taktéž je nutné získat potvrzení o místě trvalého bydliště, které nesmí být starší než dva měsíce. Za padesát korun jej vystaví příslušný městský nebo obecní úřad, popřípadě za sto korun kterákoliv přepážka Czechpointu, u níž předložíte rodný list. Pokud juniorpas vyřizujete poprvé, potřebujete ještě fotografii dítěte. S připravenými formuláři se pak vydáte na předprodejní místo DSZO a uhradíte roční poplatek.

Juniorpas je určen pouze pro děti ze Zlína, Otrokovic, Tečovic, Březnice a Březůvek. Obce totiž platí přepravní společnosti rozdíl mezi běžnou roční jízdenkou a zlevněnou jízdenkou, sleva se tak vztahuje jen na místní děti. „Výhodnější je nechat pořídit i těmto mladším dětem jejich vlastní občanský průkaz. Přijde to také na padesát korun, ale občanský průkaz jim bude platit pět let a poslouží jim mimo jiné i pro cestování po zemích Evropské unie,“ radí vedoucí předprodejů jízdenek DSZO Jana Pokorná.