Koupání u jezu na Písecku se změnilo v boj o život

PÍSECKO – Nedělní slunečné odpoledne s vysokými teplotami lákalo k vodě. Toho využila i skupina dospělých s dětmi, která se na Písecku vypravila k řece Blanici. Nedělní idylka se však změnila v boj o život. Zasahovaly zde všechny složky integrovaného záchranného systému, povolán byl i vrtulník letecké záchranné služby.

Vše se odehrálo v neděli 9. června 2019 krátce po druhé hodině odpolední u jezu U Karáska na řece Blanici v katastru obce Heřmaň. „Do řeky pod jezem skočily dvě děti, které se začaly topit, za nimi do vody skočily další dvě dospělé osoby, chtěly zachraňovat, ale také ony měly v řece problémy,“ uvedla policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

V tu dobu v blízkosti jezu na poli obracel traktorem seno na poli muž (příslušník Armády České republiky ve volnu), který přispěchal tonoucím na pomoc. „Vzal ze zemědělského stroje lano a skočil do vody. Postupně se mu podařilo, za přispění dalších svědků na břehu, vytáhnout tři tonoucí. Dospělého muže, který skočil do vody za dětmi, však unesl proud dál po řece. Zachránci společně muže vytáhli z vody ani 290 metrů od jezu, kde okamžitě začali s resuscitací, až do příjezdu záchranných složek,“ popsala policejní mluvčí.

První byli na místě neštěstí protivínští policisté, kteří k oživování použili defibrilátor. Na místo byl přivolán i vrtulník letecké záchranné služby. „Přes veškerou snahu a nasazení přítomných se však muže zachránit nepodařilo a lékař na místě konstatoval smrt utonutím,“ sdělila Kamila Čuřínová Ingrišová. Rodině byla poskytnuta psychologická pomoc.

„Poučme se všichni z této rodinné tragédie, vždy je třeba přistupovat ke koupání v přírodních vodách opravdu s respektem a opatrně. S letní sezónou budeme častěji trávit čas na koupalištích, u řek i jezů, nepodceňujme sílu vodního živlu,“ říká policejní mluvčí.