Koupete se ve Stráži? Rybník se v těchto dnech čistí

PELHŘIMOV – Od začátku června čistí vodu v rybníku Stráž tzv. probioticko-enzymatické prostředky, které mají vodu zbavit sinic a zajistit potřebnou kvalitu tak, aby se v ní dalo koupat. Chceme, aby byla Stráž využitá především jako rekreační rybník pro občany, ne jen pro rybáře,“ zdůraznil místostarosta Zdeněk Jaroš.

Podle něj je možnost rekreačního koupání ve Stráži důležitá zvlášť v současné době, než bude postaven venkovní bazén. Problém s udržením čisté vody ve Stráži je zaviněn hlavně tím, že má velmi slabý přítok. „Čištění budeme provádět pět měsíců. Do vody se aplikuje jednou měsíčně 40 kg dávky uvedeného přípravku, celkem se tedy do vody dostane 200 kg této látky. Dávkuje se rovnoměrně po celé ploše rybníka, který má rozlohu celkem osm hektarů,“ upřesnil Jaroš s tím, že podobné čištění vody ve Stráži se realizovalo už v minulosti a záměrem je pokračovat v něm i v příštích letech.

Rybník Stráž využívají ve značné míře také rybáři a pro ně je důležitá informace, že pro ryby (stejně jako pro lidi, jiné živočichy a rostliny) je uvedený prostředek neškodný a splňuje potřebné zdravotní atesty. „Rádi bychom apelovali na rybáře, aby dodržovali správné postupy při krmení ryb a aby místa, kde chytají a zakrmují, udržovali v pořádku a v čistotě,“ uvedl na závěr místostarosta Jaroš.