O osudu Šumavy se rozhodne na nejvyšších místech

PLZEŇSKÝ KRAJ – Voňavé lesy a louky, malebná údolí, ledovcová jezera, slatě, do výše se tyčící hory a kopce. Kdo by ji neměl rád. Šumava, která je jedním z nejstarších pohoří Evropy.

Její budoucnost není mnohému z nás určitě lhostejná. Během posledních měsíců se usilovně projednával návrh nové zonace, do kterého se zapojovali obce, vědci, členové rady Národního parku Šumava i spolky. Na jejich základě rada Národního parku Šumava schválila návrh nových zón.

Na dalších 15 let vzniknou ze současných tří zóny čtyři. Pod nejpřísnější režim má spadat více než 27 procent plochy parku. Je to tak zvaná zóna přírodní, do které nesmí zasahovat člověk. „Přírodní zóna“ se tedy rozšíří na aktuálních 27,7 % území Národního parku. Připomínky některých vědců a Hnutí Duha tak byly zahrnuty jen nepatrně, neboť ti navrhovali zvětšení této zóny dokonce na 53%.

Novou zónou má být „přírodě blízká zóna“, která bude zahrnovat člověkem částečně pozměněné ekosystémy s cílem dosáhnout stavu jako v přírodní zóně. Na tomto území se bude i nadále zasahovat především proti kůrovcům. Tato zóna bude moci být po 15 letech celá nebo jen její některé části převedeny do zóny přírodní. Zbývající dvě pak jsou „zóna soustředěné péče o přírodu“ a „zóna kulturní krajiny“.

Proti návrhu nové zonace, která rozšiřuje bezzásahové území, dlouhodobě protestují zástupci Jihočeského kraje, někteří členové parlamentu i aktivisté z jihočeských obcí. Obávají se, že kůrovec bude moci svévolně požírat šumavské lesy, a to způsobí nejen problémy při péči o stromy, ale také vysychání krajiny a kůrovcovou kalamitu již nebude možno dostat pod kontrolu.

Návrh nové zonace nyní Ministerstvo životního prostředí pošle ke standardnímu mezirezortnímu připomínkování, aby jej na jeho konci mohlo vydat ve formě vyhlášky. To by se mohlo stát do konce tohoto roku a nová zonace by tak mohla začít platit od počátku roku 2020.