Šumava: Pro těžce zraněného lesního dělníka letěl vrtulník

ŠUMAVA – Dnes v dopoledních hodinách došlo na Šumavě ke zranění lesního dělníka při jeho výkonu povolání. Na místo nehody se ihned vypravili záchranáři Horské služby. Zranění byla natolik vážná, že si vyžádala transport vrtulníkem letecké záchranné služby.

K události došlo u Kubovy Huti a jednalo se o poranění třiačtyřicetiletého lesního dělníka, na něhož spadla velká větev. „Když jsme dojeli ke zraněnému, zjistili jsme, že mu velká a těžká větev poranila velmi závažně hrudník a došlo i k dalším zraněním. Měli jsme podezření i na poranění páteře a levé lopatky. Jakmile jsme muže ošetřili, zafixovali jsme jej do vakuové matrace,“ uvedl k nehodě Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horští záchranáři poté muže terénním vozidlem přepravili k sanitnímu vozu. „Ti si muže převzali a odvezli asi kilometr k přistávací ploše. Na té dosedl přivolaný vrtulník Letecké záchranné služby Armády České republiky z Bechyně. Ten poté pacienta transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ řekl Josef Tischler.

Kooperace horské služby u takto vážných zranění lesních dělníků není výjimkou. „Stává se to i v jiných horských oblastech. U nás je to asi běžnější, protože je Šumava pokryta velikými a často zcela odlehlými lesními porosty. Pak musíme vyrazit i k podobným úrazům my a jako první u nehody ošetřit a připravit zraněného pro další transport sanitkou či vrtulníkem,“ komentoval dnešní zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.