Budované Knížecí sady ozdobí jahodové kopečky

ŠUMPERSKO – Unikátní park Knížecí sady roste u rybníku Oborník v Zábřeze na Šumpersku. Prostor bude rozčleněný do pěti tematických celků, které jsou propojeny sítí cest a pěšin. Lidé by si pak měli park užívat všemi smysly. Proto zde vznikly okruhy inspirované chutí, zrakem, čichem, sluchem a hmatem.

Během čtyř měsíců vyroste na louce u Oborníka in-line dráha, parkové cesty a nové veřejné osvětlení. „Na stavební práce v letošním roce naváže výsadba zeleně,“ uvedl starosta František John.

Součástí projektu jsou i tři kopce, které mají vytvořit zajímavý krajinářsko-architektonický prvek inspirovaný v historické zahradní architektuře. „Na Moravě se s tímto prvkem v podobě jahodových kopečků setkáváme například v Květné zahradě v Kroměříži, památce UNESCO. Chtěli jsme také poblíž centra a v dostupnosti mateřských škol vybudovat místo, kde by děti mohly v zimě bezpečně bobovat a sáňkovat,“ popsal význam terénních úprav starosta František John.

Počítá se také s uplatněním vody, které se v blízkosti rybníků a středověkého náhonu nabízí, a to prostřednictvím tůně a rybničního vodotrysku. Do výsadby zeleně město plánuje zapojit také veřejnost. Park bude vybaven také mobiliářem a uměleckými díly.