Ovocné džusy a smoothies. Pozor na ně!

Sklenice džusu nebo porce smoothie většinou nechybí na žádné fotografii propagující zdravý životní styl. Není tedy divu, že mnozí mají za to, že k snídani či svačině neexistuje zdravější nápoj než pomerančový džus nebo jahodovo-banánové smoothie. Realita je ovšem trochu jiná.

Vitamíny, ale hlavně cukr

Džusy jsou již samy o sobě velmi bohatým zdrojem tzv. jednoduchých cukrů. U kupovaných džusů navíc často platí, že výrobci do nich pro vylepšení chutě ještě další cukr přidávají. Mnohdy jsou přidávána také umělá sladidla, nehledě na umělá barviva a a další látky. Je také dobré si uvědomit, že džusy jsou zbaveny zdraví prospěšné dužniny. Po jejich konzumaci se často prudce zvýší hladina krevního cukru, která pak zase rychle klesne, a dochází k opětovnému pocitu hladu. Odborníci mají za to, že je vždy lepší sníst celý pomeranč nebo jablko než z nich připravený džus. Ovoce v přirozené formě, tedy i s dužninou, totiž nezvýší tolik a tak rychle hladinu krevního cukru. Toto je pro organismus šetrnější a navíc nám i pocit sytosti vydrží déle.

Smoothies ano, ale raději zeleninová

Smoothies jsou zdravější než džusy, pokud jsou vyrobena z celého ovoce, tedy když obsahují také dužninu s potřebnou vlákninou. Ovocná smoothies jsou velmi oblíbená pro svou lahodnou chuť, nicméně opět jsou velmi vydatným zdrojem cukrů. Málokdo by na posezení snědl dva banány, hrst jahod a pomeranč. Nicméně v rozmixované podobě to již takový problém není. A kalorická bomba je na světě. Z tohoto důvodu je lépe přidávat do těchto koktejlových nápojů zeleninu. Nejlépe je, když zelenina tvoří hlavní podíl a ovoce je použito jen v malém množství k dochucení.

Ovocné nápoje ano, ale s rozumem

Ovocné džusy i smoothies jsou určitě vítaným zpestřením pitného režimu. Pokud je však konzumujeme několikrát denně, našemu tělu nepomáháme, ale naopak škodíme. Mnohdy je lépe sáhnout po sklenici obyčejné pitné vody, která tělu dodá potřebnou hydrataci a nezatíží ho zbytečnými dávkami cukru.