Panna Maria se vrací do Prahy na přídi nákladní lodi

PRAHA – Po mnoha letech se vrací do srdce Prahy. Celkem 60 tun kamene, 250 částí a socha Bohorodičky. To je Mariánský sloup, který směřuje na Staroměstské náměstí.

Dvě desetiletí bylo třeba k tomu, aby se podařilo získat potřebné prostředky a také povolení, k obnově Mariánského sloupu. Ten původní byl na Staroměstském náměstí vztyčen 1650, jako poděkování za pomoc při obraně Prahy proti švédským vojskům v roce 1648. Byl dílem sochaře Jana Jiřího Bendla.

Původní sloup se sochou Panny Marie Neposkvrněného početí byl stržen vandalským způsobem, během davového shromáždění, v emotivní náladě po pádu monarchie, dne 3.11.1918. Prý byl sloup symbolem habsburské nadvlády.

Již v roce 1923 byl ustaven Odbor pro obnovu mariánského sloupu. Ovšem až v roce 1995 byla vyhlášena celonárodní sbírka. Na obnově se podílejí sochaři Jan Bradna, Miroslav Krátký, Karel Kronych, a Petr Váňa, který v roce 2000 začíná sekat sochu Panny Marie do kamene. Dokončena je v roce 2002.

Rada hlavního města Prahy v roce 2013 schválila projekt celkové rekonstrukce Staroměstského náměstí, a také obnovu mariánského sloupu. V červnu roku 2017 vydal stavební úřad MČ Praha 1 územní rozhodnutí, umožňující obnovu sloupu.

Pískovcové bloky pro výrobu pocházejí z lomu u Božanova ve východních Čechách. Celkem 250 kamenů o celkové váze 60 tun bylo z kamenosochařské dílny převezeno kamiony do přístavu ve Staré Boleslavi, kde byly přeloženy na nákladní loď.

Ta se v ranních hodinách vydala na cestu, a pokud vše proběhne hladce, podle kapitána přistanou kolem osmnácté hodiny v Praze. Pokud se do Prahy nedostanete, můžete sledovat cestu mariánského sloupu na odkazu www.marianskysloup.info.