Roje včel, vos a sršňů opět trápí Zlínsko. Víte, jak se zachovat?

ZLÍNSKÝ KRAJ – S rostoucími teplotami rostou i počty rojícího se hmyzu. Bzučení včel, vos nebo sršňů může leckoho vyděsit, ne vždy je ovšem nutné panikařit nebo volat hasiče. „Hasiči zasahují jen v okamžiku bezprostředního ohrožení života, kdy je nutná likvidace tohoto nebezpečného hmyzu,“ upozornila tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková. Pokud totiž jednotka dorazí na místo a zjistí, že žádné nebezpečí nehrozí, zásah neprovede. Navíc můžete být i pokutováni za zneužití tísňové linky. Víte, jak tedy správně vyhodnotit situaci? Poradíme vám!

Větší aktivitu hmyzu dokazují hned čtyři výjezdy, které během dnešního dopoledne museli hasiči ze Zlínského kraje podniknout. „Krátce před půl devátou byli vysláni k likvidaci roje včel na fasádě obchodu, nacházejícího se na frekventovaném místě v centru Otrokovic. O půl dvanácté dopoledne byli vysláni na autobusové nádraží ve Zlíně, kde roj včel obtěžoval občany,“ vyjmenovává Lucie Javoříková.

Hmyz potrápil i školáky. „O hodinu později byli hasiči požádáni o pomoc při likvidací tří vosích hnízd, nacházejících se na parapetu okna školky ve Vizovicích. Zatím jako poslední byl výjezd krátce před jednou hodinou odpolední na Uherskohradišťsku, kde v Bojkovicích odstraňovali hasiči sršní hnízdo nad vchodem do školy,“ uzavřela Javoříková.

Pokud se roj hmyzu nachází ve vašem okolí, je dobré se k němu nepřibližovat. Jakmile narazíte na zbloudilé včelstvo, můžete oslovit nejbližší organizaci včelařů, jejíž kontakt zjistíte na městském nebo obecním úřadě, a počkat, až se odchytu ujme jeho majitel. Hasiče rozhodně nevolejte, pokud se setkáte jen s několika poletujícími jedinci nebo se hmyz nenachází na místě, kde hrozí bezprostřední nebezpečí. V takovém případě se obraťte na deratizátorské služby. Výjimku tvoří děti a alergici. Pro ně je setkání s hmyzem rizikové a jednotky tak pravděpodobně zasáhnou.

Jakmile se roj objeví na veřejných prostranstvích s větším počtem lidí, je nutné zavolat na linku sto padesát nebo sto dvanáct. „Jedná se zejména o případy výskytu v obydlích nebo v jeho bezprostřední blízkosti, v okolí pohybujících se lidí, na veřejně přístupných místech, budovách, u škol a mateřských školek, na dětských hřištích a podobně,“ vyjmenovala Javoříková.