Cyklista na Domažlicku měl v krvi skoro tři promile, chytla ho policie

DOMAŽLICKO – Doslova krasojízdu musel na svém kole předvádět pětačtyřicetiletý muž, který ve značně podroušeném stavu jel po silnici od Hadrovce směrem na Trhanov. Není divu, že ho zastavili domažličtí policisté.

Ti jej vyzvali k dechové zkoušce, které se cyklista dobrovolně podrobil. Odborné měření skončilo s pozitivním výsledkem. Hlídka mu naměřila 2,81 promile alkoholu v krvi. „V souvislosti s tímto případem je třeba zopakovat, že stejně jako řidič motorového vozidla ani cyklista nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku před jízdou, během jízdy nebo v době, kdy by mohl být pod jejich vlivem,“ varuje policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Tím se dopouští přestupku, nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun. Závažnější jednání opilého cyklisty může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Při ukládání trestu není cyklistovi ukládán trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola, stejně tak nemůže být cyklistovi zadržen řidičský průkaz.

Tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není. „Důležité je zmínit i to, že nošení helmy je v České republice povinné pouze u cyklistů do 18 let. Ovšem helma je velmi důležitá, a i dospělí cyklisté by bez ní neměli jezdit. Všem cyklistům přejeme hodně šťastných kilometrů v sedle jízdního kola!“ dodává Dagmar Brožová.