Na jihu Moravy hrozí rozšíření západonilské horečky

HODONÍN – Kdo by měl rád komáry?  Snad jen ryby a ptáci. Vydatné jarní deště jsme přivítali, protože konečně doplnily chybějící vodu v nádržích a lužních lesích. V tůních se ale teď začaly množit statisíce komářích larev. Z nich se brzy vylíhnou komáři, kteří budou ztrpčovat život lidem v okolí.

Několik let se kvůli suchu komáři téměř nelíhli. Letos se ale odborníci obávají šíření západonilské horečky, jejímž přenašečem je komár pisklavý. Přesné faktory, které ovlivňují zvýšenou dynamiku výskytu viru, nejsou známy. Může se jednat o výkyvy počasí, klimatické změny, migraci ptáků i lidí a změny v populaci komárů. Ohnisko nemoci je u nás na jižní Moravě. Loni ve Valticích prokazatelně na nákazu zemřela jedna žena. Přitom virus se do loňského roku vyskytoval pouze v přírodních ohniscích kolem rybníků. „Pokud někdo nevstoupil přímo do něj, nebyl ohrožený. Virus se však již dostává mimo tato přírodní ohniska do zástavby,“ potvrdil přední český odborník na komáry Oldřich Šebesta.

A jakým způsobem k přenosu viru západonilské horečky dochází? „Největší riziko nákazy bude v srpnu nebo v září, až se virus pomnoží a komáři se začnou stahovat více k obydlím. I samotný komár je agresivnější až s postupem času. Zpočátku napadá převážně ptáky. Na sklonku léta a na podzim se však jeho samičky začínají ve zvýšené míře objevovat v blízkosti lidských obydlí, kde hledají vhodné místo na přezimování. Často pak zalétá i do bytů. A právě v tomto období, zvláště v teplejších oblastech, mohou sát i na lidech,“ přiblížil Šebesta. Riziko nákazy se nesmí podceňovat. „Loni jsem žádné riziko přenosu viru nevnímal. Věděli jsme sice, že tu západonilská horečka je, věděli jsme, že potenciálně hrozí, ale že to vypukne tak rychle, to jsme rozhodně nečekali vzhledem k tomu, jak suchý byl rok. Takže bych byl opatrný a rozhodně bych si dával pozor,“ poznamenal.

Inkubační doba západonilské horečky kolísá od 2 do 15 dnů. Charakteristický je prudký nástup horečky trvající 3 až 5 dní. Dalšími klinickými příznaky jsou: bolesti hlavy a v krku, bolesti pohybového aparátu, vyrážka na trupu a končetinách, únava, nechutenství, nutkání ke zvracení, bolesti břicha, případně průjem. Téměř 80 procent nákaz probíhá latentně a pouze 20 procent pacientů prodělá horečnaté chřipkové onemocnění. Virem západonilské horečky se nakazil v roce 2007 i herec Pavel Nový, který nosíval krátké kalhoty i v zimě. Virus si prý přivezl z dovolené na Kypru. Nemoc se u něho projevila zánětem mozku, na následky onemocnění ochrnul a v rehabilitačním ústavu v Kladrubech se učil znovu chodit. Prevencí před infekcí je dodržování doporučení pro individuální ochranu před poštípáním komáry: nosit volné světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, chránit bydliště před zalétáním komárů sítěmi do oken a dveří, používat účinné repelenty, odpařovače, prostorové repelenty. Komáři rodu Culex štípají venku i v místnosti a jsou aktivní hlavně v noci. Opatřením je likvidace líhnišť komárů hlavně v okolí obydlí.

V půlce června se komáři rozlétnou z tůní, a jejich rozšíření by mělo být spíš lokální. To se ale může rychle změnit. Stačí vydatné deště nebo silné bouře a komáří kalamita propukne během několika dnů naplno. Už nyní víme, že komáři se objeví mimo jiné na okraji Hodonína, kde jsou zaplavené tůně u sídliště. Šebesta už radnici v Hodoníně upozornil na to, že bude pravděpodobně nutný postřik, ta s ním zatím vyčkává. „Situaci průběžně sledujeme, především v okolí přístaviště a kolem řeky Moravy,“ uvedl mluvčí radnice Josef Horníček.

Pozor by si měli dát i cyklisté, kteří mají oblíbené výlety do Kančí obory u turisticky oblíbené Lednice nebo do lužních lesů u Lanžhota a Tvrdonic, kde je vysoký výskyt larev komárů. Tam je to z důvodu vypouštění vody z novomlýnských nádrží i z řeky Moravy, které provádí Povodí Moravy do lesů chráněné obory Soutok. Celkově do obory dodali asi čtyři sta tisíc kubíků vody. „Naše opatření povede k významnému posílení vodního režimu v oblasti a k omezení negativního vlivu několik let po sobě přetrvávajícího sucha,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.