Broďáci se chystají na Letnou

HAVLÍČKŮV BROD – Na 500 lidí se v úterý 11. června sešlo na Havlíčkově náměstí v Brodě, aby vyjádřilo svůj názor, podpořilo nezávislost justice a vyslovilo se proti špatné vládě. Vypravují autobus a chystají se 23. června na Letnou, aby podpořili největší demonstraci od roku 1989, jak avizuje spolek Milion chvilek pro demokracii.

„Prvotním impulsem k protestům byla pochybná a neodůvodněná výměna ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou – a to den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra. Novým impulsem je Evropskou komisí potvrzený obrovský střet zájmů Andreje Babiše, uvedl moderátor úterního protestu a středoškolský pedagog Milan Pilař.

Chcete se přidat?

Od úterý se vymýšlí hesla na neděli 23. června do Prahy, protože Havlíčkův Brod jede na Letnou. „Uzávěrka soutěže je v pátek 14. června, kdy vybereme nejlepší heslo a necháme vyrobit transparent. Odměnu pak bude možnost nést svůj vlastní transparent na Letné,“ vysvětlil Milan Pilař.

Autobus z Brodu vyrazí ve 12.30 symbolicky od okresního soudu, pojede přes Humpolec, kde může nabrat případné zájemce. „Cena za cestu bude 300 Kč, pokud se nás sejde hodně a z dopravy nějaké peníze zbudou, věnujeme je prostřednictvím transparentního účtu na konto Milionu chvilek,“ doplnil Milan Pilař.

V úterý se do protestů zapojilo 313 míst po celé republice, z toho 25 z nich bylo z Vysočiny. Petici Milion chvilek podepsalo v Havlíčkově už 1022 signatářů a další každý den přibývají. Aby byl protest úspěšný, musí podle politologů vyjít do ulic aspoň 3,5 procenta občanů. V Česku je to 370 tisíc lidí. Organizátoři protestů předpokládají, že na Letnou by mohlo dorazit 200 až 350 tisíc lidí.