Fiktivní nehoda v Temelíně aneb Zóna 2019 je minulostí

JIŽNÍ ČECHY – Přesně tři dny (od 10. do 12. června 2019) trvalo velké cvičení Zóna 2019. To mělo prověřit činnost a schopnost krizových štábů, složek integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje, měst České Budějovice, Písek, Strakonice a dalších subjektů aktivně reagovat na fiktivní nehodu v Jaderné elektrárně Temelín.

„První den (v pondělí 10. června) cvičili převážně zaměstnanci Jaderné elektrárny Temelín a Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Druhý den (úterý 11. června) do cvičení vstoupily všechny základní složky integrovaného záchranného systému, Armáda České republiky, Správa a údržba silnic Jihočeského kraje, Krajský úřad a některé obce s rozšířenou působností, cvičení pokračovalo třetí den opět v jiném režimu. Třetí den probíhalo cvičení štábně na úrovni krizových štábů,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Na Krizový štáb Jihočeského kraje bylo postupně během dne rozesláno 13 rozeher, a to včetně zadání radiační situace a dalších prognóz vývoje havárie. Jednotlivé rozehry pak členové krizového štábu vyhodnocovali, řešili nebo případně rozesílali k řešení na štáby složek integrovaného záchranného systému. „Zda cvičení splnilo své cíle, a jaké z něj vyplynou závěry, se dozvíme v následujících týdnech,“ konstatovala mluvčí jihočeských hasičů.

Jak cvičení hodnotí představitelé zúčastněných subjektů?

Vyjádření Jaderné elektrárny Temelín
„Pro nás šlo o standardní cvičení, v rámci elektrárny Temelín takto cvičíme každý rok. Každopádně důležité bylo prověřit souhru a komunikaci mezi jednotlivými účastníky. A v tomto směru cvičení splnilo svůj účel,“ konstatoval Roman Havlín, ředitel bezpečnosti jaderných elektráren ČEZ.

Vyjádření Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje
„Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, jako zpracovatel Vnějšího havarijního plánu JE Temelín, oceňuje provedení cvičení, které prověřuje reálnost naplánovaných činností. Cvičení ZÓNA 2019 prověřilo práci hasičů při evakuaci obyvatel v důsledku simulované radiační havárie v jednotlivých přijímacích střediscích a místech nouzového ubytování, v krizových štábech ORP, Krizovém štábu Jihočeského kraje nebo Štábu HZS Jihočeského kraje. Prakticky byla prověřena spolupráce jihočeských hasičů s Policií ČR při reálném vstupu do uzavřené oblasti a zajištění osobní dozimetrické kontroly,“ uvedl náměstek ředitele HZS JčK Zdeněk Kala.

Vyjádření Policie České republiky Jihočeského kraje
„Cvičení se přímo zúčastnilo zhruba padesát policistů. Zapojili se také kolegové z policejního prezídia, Brna i Vysočiny. Někdo měl roli rozhodčího, další byli pozorovatelé. Hlavním úkolem pro policisty bylo vyzkoušet a prověřit nový systém činnosti hlídek na kontrolních místech vstupu a výstupu pro osoby i techniku. Poprvé se vyzkoušela také dekontaminace zbraní a prakticky se prověřila dozimetrická kontrola policistů. Vystřídané hlídky policistů procházeli dekontaminační linkou, kterou připravili příslušníci armády,“ přiblížil ředitel jihočeské policie Luděk Procházka.

Vyjádření Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje
„Jsem rád, že jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému JčK spolu umí komunikovat. Na radiační havárii, byť jakkoliv nepravděpodobnou, musíme být pečlivě připraveni. Přeji nám všem, abychom nemuseli takovou událost reálně řešit,“ dodal ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.