Jihlaváci pozor! Havíření omezí dopravu ve městě

JIHLAVA – Letošní velkolepé Havíření nabídne bohatý program plný zábavy a zážitků, v centru města ale musíte počítat s určitým dopravním omezením. Hlavní program se bude odehrávat ve Smetanových sadech a ulicích kolem centra města. Uzavřená bude ulice Vrchlického před pivovarem a také celá Tyršova ulice.

Kolem centra města budou čtyři pódia. Přestože bude jedno stát i na Masarykově náměstí, hlavní hudební program najdete ve stínu stromů v parku Smetanovy sady a na dvoře Pivovaru Jihlava. Seniory jistě potěší také pódium dechové hudby v Parku Gustava Mahlera.

Hlavní program tak zaplní ulici Vrchlického před jihlavským pivovarem a také celou Tyršovu ulici, kde nebude možné projet ani parkovat. „Obyvatelé Tyršovy ulice však budou moci po celou dobu trvání festivalu využívat provizorní kryté parkoviště pod jihlavským zimáčkem,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast dopravy Petr Laštovička. Dopravní omezení potrvá po celý festival, to znamená od 6.00 ráno v pátek 21. června do poledních 12.00 v neděli 23. června.

Trasa průvodů

Další dopravní omezení se budou týkat ulic, kterými projdou v pátek večer a v sobotu ráno dva havířské průvody. Procesí by nemělo trvat déle než hodinu, večerní průvod vychází z Masarykova náměstí ve 21.00 hodin, ranní v 10.00 hodin. Trasa průvodů vede z náměstí do ulice Matky Boží, Věžní a přes park za kinem Dukla do ulice Jana Masaryka a zpět kolem Smetanových sadů přes Dvořákovu ulici do ulice Vrchlického a na nádvoří pivovaru.

Účastníkům pátečního průvodu s loučemi navíc v polovině cesty požehná obří loutka Anděla. Ta se bude sestavovat od 12.00 hodin na parkovišti v ulici Bezručova, kde bude čekat až do 21.00 hodiny. Do té doby se na parkoviště, ani do Bezručovy ulice žádné auto nedostane.

Doprovodný program

Havíření doplní také bohatý doprovodný program a občerstvení všeho druhu. Místa vyhrazená pouze pro parkování prodejců budou u autobusového nádraží, a to vedle Policejní školy a v parku Vysoké školy polytechnické.
Další zákazy stání budou po celou dobu festivalu platit u vjezdu do čistírny JAS z ulice Jana Masaryka, v ulici Husova naproti Střední zdravotnické škole a v ulici Benešova na straně naproti parku Gustava Mahlera.
Na Havíření už jsme Vás zvali. O programu se dozvíte více v článku To si nemůžete nechat ujít! Stovky havířů zaplní Jihlavu!