Lázeňský poplatek jen pro některé hosty. To se nelíbí radnici

JESENÍK – Každý, kdo byl v lázních nebo se ubytoval na horách ví, že součástí pobytu je i platba za takzvaný lázeňský a rekreační poplatek. Obce i města tak do rozpočtu dostanou nemalé finance, kterými kryjí náklady spojené s pohybem turistů. Nyní se však chystá novela, která část lidí od poplatku osvobodí. To se nelíbí lázeňskému městu Jeseník. Přišlo by totiž o značnou část peněz.

Město Jeseník bojuje proti návrhu změny zákona o místních poplatcích, konkrétně se jedná o lázeňský poplatek. „Vládní návrh od poplatku nově osvobozuje klienty lázní, kterým je poskytována komplexní lázeňská rehabilitační péče. Navíc snižuje věkovou hranici pro osvobození od poplatku ze 70 na 65 let. Pro Jeseník by to znamenalo v roce 2020 výpadek příjmu ve výši více než 1,5 milionu korun,“ uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová s tím, že se tamní radnice problémem zabývá již od dubna.

Lázeňský poplatek, který se stává součástí rozpočtu měst a obcí, kompenzuje jejich náklady v souvislosti s pobytem turistů nebo hostů lázní. Jedná se především o údržbu veřejné zeleně, opravu místních komunikací, svoz odpadů, propagaci cestovního ruchu a také kulturu.

Samotný návrh ale vyslyšel volání samotných ubytovatelů, tedy provozovatelů hotelů, penzionů či motelů, kteří v současné době musí, na rozdíl od platforem jako je Airbnb, obcím za provoz zkolaudovaných ubytovacích zařízení hradit takzvaný místní poplatek z ubytovací kapacity.