Nebojte se přírodních koupališť. Kvalita vody je zatím v pořádku!

STŘEDNÍ ČECHY – Horké počasí láká ke koupání a mnoho koupališť už jede na plný plyn.  Na malých místních koupalištích, která se nachází převážně na Mladoboleslavsku a Příbramsku, dosud sezóna zahájena nebyla. Vzhledem ke stabilně teplému počasí je to ale otázka několika dnů.

Sinice v zanedbatelném množství

Přestože jsme z chladného května skočili rovnou do výrazně teplých a slunečných červnových dní, kvalita vody se nezměnila a má prozatím na většině míst podle hygieniků výbornou kvalitu. V některých lokalitách se sice již objevily sinice, jejich počty jsou však zanedbatelné.

Orlík, Slapy i Bakov n/J

Na všech monitorovaných lokalitách včetně hlavních rekreačních oblastí ve Středočeském kraji  – přehradních nádrží Orlík a Slapy, je kvalita vody výborná. Dokonce i v lokalitě, jakou je například Bakov nad Jizerou v okrese Mladá Boleslav, kde bývá rozvoj sinic typický již v počátcích sezóny, je voda zatím výborná.

Mírné zhoršení bez zdravotního rizika

Mírné zhoršení kvality vody bylo vyhodnoceno na Proboštských jezerech v regionu Prahy – východ, v Pilské rybníku u rekreačního střediska Monínec na Sedlecko-Prčicku a jezeru Ostrá na Nymbursku. Příčinou je zde zvýšený obsah chlorofylu, způsobený zvýšeným množstvím fytoplanktonu. Voda má většinou sníženou průhlednost, pro koupající se osoby však nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

Aktuální hodnocení je k dispozici na webových stránkách Středočeské hygienické stanice. Další kontroly hygieniků proběhnou  ještě v první polovině června.