Meteorologové varují! Čekejme vysoké teploty a silné bouřky

JIŽNÍ ČECHY – Meteorologové dnes vydali výstrahu proti těmto jevům. Na Česko se ženou silné bouřky a zítra nás čekají nejvyšší teploty z tohoto tropického týdne. Postihnout mají kromě Jihočeského kraje také hlavní město Praha, Středočeský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.

„Ve velmi teplém vzduchu bude během soboty (15. června) a částečně neděle (16. června) postupovat zvlněná studená fronta přes naše území k východu,“ uvádějí meteorologové. Je tedy třeba očekávat výskyt velmi silných bouřek doprovázených kroupami, s nárazy větru kolem 25 metrů za sekundu (až 90 kilometrů v hodině) a přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu sobotní teploty překročí 31 °C. Výstraha je platná od zítřejšího odpoledne do nedělního rána. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.