Následky bouřky: Po kolena v bahně, jedna rodina nemůže domů

ŠUMPERSKO, PROSTĚJOVSKO – Naplavené bahno ve sklepích, úklid komunikací a příprava na další vlnu bouřek – to je v kostce situace po čtvrtečních přívalových deštích. Hasiči u některých případů stále pomáhají.

„Naši pomoc soustředíme na Šumpersku v obcích Dolní Studénky, Nový Malín, Sudkov, Hrabišín, Lesnice a Šumperk. V Lesnici se čeká na příjezd geologa, který by měl rozhodnout o následujícím postupu po uvolnění svahu. I nadále platí, že do rodinného domku se nemohou jeho obyvatele vrátit,“ sdělil mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Na všech zmiňovaných místech dobrovolné a profesionální jednotky provádí odčerpávání zaplavených sklepů, odstraňování naplavenin a pomáhají s úklidem komunikací.

Podobná situace se řeší na Prostějovsku. Nejvíce postižené oblasti, a to Němčice nad Hanou, Tvorovice, Dřevnovice, Nezamyslice stále potřebují pomoc desítek hasičů.

Nepříjemností může být avizovaná další výstraha na silné bouřky během soboty. V Němčicích nad Hanou zasedá od včerejšího večera povodňová komise, která směřuje další síly a prostředky na postižená místa.