Nebavilo ho žít, tak si sedl si do kolejí

PROSTĚJOV – Zastavili vlak a zachránili pětadvacetiletého muže, který se rozhodl rozloučit se se životem. Strážníci městské policie a další dva lidé, kteří je na pomoc přilovali, zažili horké chvilky se zádumčivým mužem.

Drama se odehrálo minulý týden na železničním přejezdu ve Vrahovicích, nedaleko restaurace Na rybníčku. „Sedící muž byl ve špatném psychickém stavu, zjevně požil alkohol a odmítal komunikovat s tím, že chce ukončit život, že ho již nebaví žít a byl neustále plačtivý,“ uvedl ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy.

Na místě byli další lidé, kteří přivolali pomoc. Současně se snažili dostat sebevraha z kolejí. Ten sice poodešel, ale pak si opět sedl doprostřed kolejí. „V tom okamžiku se rozsvítilo výstražné signalizační světlo a zvukové výstražné znamení upozorňující na blížící se vlak. Nebylo jasné, ze které strany přijede,“ popsal situaci ředitel městské policie.

Když se na místo dostavili i strážníci, zjistili, že osobní vlak přijíždí ze směru od Vrahovic. Jeden ze strážníků zastavovacím červeným světlem, určeným k zastavování motorových vozidel, dával strojvedoucímu světelné znamení k zastavení.

Vlak zastavil na úrovni železničního přejezdu. „Pomohlo i to, že oznamovatelka, shodou okolností lektorka první pomoci Červeného kříže Olomouc, měla na sobě reflexní vestu a byla tak viditelná z větší vzdálenosti,“ dodal Nagy. Dva muži při zastavování vlaku mezitím doslova odtáhli muže z kolejiště.

Náladu muže z Přerovska ovlivnil hlavně alkohol. Přivolaný lékař doporučil umístění na záchytné stanici v Olomouci.