Plzeň se stává lídrem v oblasti práce s drony

PLZEŇ – Drony se staly fenoménem a nachází celou řadu uplatnění. V jejich využití nezahálí ani naše město, a to zejména v oblasti, kde mohou tato bezpilotní letadla pomáhat hasičům a policii chránit naše životy a majetky.

Fakulta elektrotechnická má další skvělou novinku. Po chytrém hasičském obleku nebo chytrých rukavicích, které přinesly mimořádný ohlas, představila další užitečnou inovaci. Jsou jí požární senzory umístěné v dronech, aby tak pomohly hasičům co nejlépe a nejbezpečněji zasahovat v různých náročných situacích.

Senzorové jednotky shozené dronem dokáží měřit teplotu, vlhkost nebo hodnoty nebezpečných látek i jejich šíření během požáru nebo jiných krizových událostí. Tímto způsobem hasiči okamžitě získají cenné on-line údaje, které zefektivní jejich záchranné akce například ve špatně dostupném terénu.

Tato užitečná zařízení se dají použít vícekrát. Po skončení zásahu jsou známy GPS souřadnice senzorových jednotek, které začnou vysílat zvukový a světelný signál, takže se pak snadno mohou najít. Senzory jsou v prototypu a v současné době prochází testováním.