Policie upozorňuje na podvodná jednání

KLATOVSKO – Policie na základě již několika případů upozorňuje prodávající v malých obchodech na pachatele, který chce pod různými smyšlenými důvody vydat peníze a tvrdí, že majitel je jeho kamarád.

Policisté v Klatovech a Nýrsku přijali v uplynulých dnech již čtyři oznámení o podvodných jednáních. Případy mají téměř stejný scénář, kdy neznámý pachatel přišel do obchodu a představoval se jako dobrý kamarád majitele prodejny. Následně předstíral, že telefonicky kontaktuje majitele. Ve dvou obchodech chtěl zaplatit vstupenky na sportovní utkání ve výši 4 800 korun a v dalších dvou prodejnách požadoval vyplacení 14 800 a 5 000 korun za opravu vozidla.

Policie ve dvou případech zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. „V jednom z uvedených případů prodavačka zareagovala tak, že žádala předložení občanského průkazu a sepsání dokladu o vydání finanční hotovosti. Pachatel z obchodu odešel a již se nevrátil,“ informovala policejní mluvčí Dana Ladmanová. Následně pokračovala: „Upozorňujeme obsluhující pracovníky prodejen, aby v žádném případě nevypláceli finanční hotovost neznámým osobám pod záminkou, že pachatel je domluven s majitelem prodejny. Vždy si osobně prověřte, zda tvrzení občana odpovídá skutečnosti.“