Soutěž Regionální potravina 2019 zná své vítěze. Tyto produkty se pyšní prestižní značkou

ZLÍNSKÝ KRAJ – Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR udělila na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně prestižní značku těm nejlepším výrobkům ze Zlínského kraje. O titul se letos utkalo sto třicet osm produktů od devětatřiceti výrobců, přičemž největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Posuzované produkty musí splňovat několik požadavků. „Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na sedmdesát procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu,“ vysvětlila tisková mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. „Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní.“

Soutěž je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do dvou set padesáti zaměstnanců. „Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno čtyři sta jedenáct produktů od tři sta pětadvaceti výrobců,“ dodala Nováková.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2019 těmto výrobkům:

Masné výrobky tepelně opracované – Tlačenka speciál (Milan Žabčík)

Sýry včetně tvarohu – BIO sýr s bílou plísní (JAVORNÍK – CZ, s. r. o.)

Mléčné výrobky ostatní – Kefírové mléko meruňkové (Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s. r. o.)

Pekařské výrobky včetně těstovin – Pšeničný chléb se špaldou (Radek Císař)

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek – Staročeský medovník (MEDOKS, s. r. o.)

Alkoholické a nealkoholické nápoje – JAROŠOVSKÝ LEŽÁK 12% (Jarošovský pivovar, a. s.)

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě – TALAŠOVO KYSANÉ ZELÍ (Jiří Talaš)

Ostatní – Včelí med z období květu lípy (Ing. Karel Kolínek)