Velká voda zaplavila nemocnici, kostel a komplikovala dopravu

OLOMOUCKÝ KRAJ – Krajem se přehnaly silné bouřky s přívalovými dešti a kroupami. Hasiči mají za sebou od včerejší šesté večerní do dnešního rána stovky výjezdů. Nejvíce postihla velká voda lidi na Šumpersku, Prostějovsku a Přerovsku.

Šumpersko postihla velmi silná bouřka a rychlý vzestup hladin toků po 18. hodině. Voda zaplavila i prostory nemocnice a komplikovala dopravu. „Přímo v Šumperku hasiči vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfúzní stanice. Na Jesenické ulici ve hluboké vodě zajelo vozidlo s řidičem do hluboké vody. V Lesnici voda uvolnila větší část svahu s hrozícím nebezpečím zasypáním nedalekého domu, obyvatelé byli evakuováni. Hasiči provedli nutná bezpečnostní opatřením, nicméně stav v ranních hodinách posoudí přizvaný statik. V Sudkově voda zaplavila místní kostel,“ popsal případy, kde museli hasiči pomáhat, mluvčí Zdeněk Hošák.

O hodinu později zasáhly bouřky Prostějovsko a Přerovsko. Nejvíce zatopených domů bylo v Němčicích nad Hanou a Tvorovicích. Hasiči zde prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází z pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise.

„Starostové z několika obcí požadovali dovoz dostatečného množství pytlů s pískem. Zajištili jsme je z našeho skladu v Hamrech a vzápětí je také použili na výstavbu hrází v rizikových místech i s ohledem na možné další avizované bouřky,“ sdělil mluvčí.

Celkem tak hasiči od čtvrtečního večera do pátečního rána vyjížděli na pomoc v postižených lokalitách 144 krát.