Cukry nebo sacharidy – kdo se v tom má vyznat? A co je vlastně zdravější?

Hovoříme-li o cukru, máme většinou na mysli klasický bílý cukr, který si dopřáváme do kávy nebo k oslazení nejrůznějších dobrot. Víme sice, že není právě nejzdravější, ale jsme vesměs mlsní tvorové milující sladkou chuť.

Proč není jedno, jaké sacharidy jíme

Z odborného pohledu je tento náš klasický cukr jednoduchým sacharidem. Co jsou to vlastně sacharidy? Píše se o nich téměř na všech obalech potravin, ale ne každý přesně ví, co tento pojem vlastně znamená. Název je odvozen z latinského výrazu saccharum, což znamená cukr. Obecně se sacharidy (tedy cukry) dělí na dvě velké skupiny a to jednoduché a složité (komplexní) sacharidy. Jednoduché sacharidy mají sladkou chuť. Jsou tvořeny jednou nebo dvěma molekulami, takže jejich trávení probíhá velmi rychle. Díky tomu jsou rychlým zdrojem energie. Patří zde zmíněný bílý cukr, dále pak hnědý cukr, med, ovocné šťávy a další. Podáváme-li nějaký náročný fyzický či duševní výkon, jsou to právě nejrůznější sladké nápoje, tyčinky a čokolády, které nám bleskově dodají potřebný přísun energie. Ta však poměrně rychle vyprchá, dostaví se hlad, my opět chceme jíst a nejlépe zase něco sladkého.

Složité sacharidy jsou naopak tvořeny větším množstvím molekul, takže díky komplikovanější struktuře jejich vstřebávání probíhá déle, tudíž nás také zasytí na delší dobu a my pak nemáme potřebu vyplenit lednici. Složité sacharidy najdeme například v chlebu, pečivu, rýži, těstovinách nebo cereáliích.

Nezapomínejme na vlákninu

Pokud potřebujete mlsat, vyhněte se kupovaným sladkostem, jako jsou čokolády, tyčinky či oplatky a raději sáhněte po sušeném ovoci. Ovoce, ať už čerstvé nebo sušené, obsahuje sice jednoduché cukry, avšak ty se v něm nacházejí společně s cennou vlákninou a potřebnými vitamíny a minerály. Pokud chcete sníst sušeného ovoce méně (mějte na paměti, že je to stále kalorická bomba), namočte si jej na chvíli do vody. Zvětší se tak jeho objem a nesníte ho tolik.