Na Kašperku zahraje středověká hudba, nudu nepoznají ani děti

PLZEŇSKÝ KRAJ – Udělejte si nevšední sobotu a přijeďte na hrad Kašperk, který se tyčí do výšky v krásném romantickém prostředí Šumavy. Odměnou vám budou nejen nádherné vizuální zážitky, ale vašemu sluchu zalahodí také vznešené tóny středověké hudby mezi hradními zdmi.

V rámci Dne hudby na Kašperku kromě klasických prohlídek vystoupí na hradním nádvoří hudební skupina Bakchus, která se specializuje především na hudbu 12. – 16. století, ale nejsou jim cizí ani ostatní hudební žánry. Členové hudební skupiny Bakchus hrají na repliky středověkých hudebních nástrojů, jako jsou např. dudy, šalmaje, kvintera, zvířecí rohy nebo loutna a vystoupí čtyřikrát denně na hradním nádvoří. Díky velmi dobré akustice bude skupina hrát a zpívat bez nazvučení, tzv. unplugged.

Na hradním nádvoří vás čekají ukázky z expozice Návštěvnického centra Dřevák z Modravy, která se zabývá zpracováním a využíváním dřeva. Návštěvníci uvidí např. tajemný šumavský hudební nástroj „hůkadlo“ a další jiná překvapení.

Ve dvou řemeslných dílničkách se dozvíte, jak vznikají hudební nástroje (např. píšťalky nebo flétničky). Sami si pak vy nebo vaše děti můžete jednoduchý hudební nástroj vyrobit pod zkušeným dohledem odborníků.

Na hradě budou samozřejmě probíhat i komentované prohlídky:
Život na hradě – 10:30, 11:15, 12:00, 13:00, 13:30, 14:00, 15:00, 15:30, 16:00
Stavba hradu – 12:30, 14:30, 16:00
Interaktivní dětské prohlídky – 11:30 a 13:30

Akce se koná u příležitosti Evropského dne hudby a vstup na nádvoří je v tento den placený. V případě zakoupení vstupenky na prohlídku je vstup na nádvoří, a tedy i celou akci zdarma.