Nezapomeňte se v Brně napít

BRNO – Když se procházíte po rozpálené brněnské dlažbě, zákonitě dostanete žízeň. Nebo když venčíte svého pejska a voda v láhvi vám došla, nemusíte hned sedat do hospody nebo si kupovat PET láhev s vodou. Naštěstí na to brněnští radní mysleli a nezapomněli při úpravách města nechat vybudovat nová pítka a ty starší vyznačit do mapy.

„Tato mapa vznikla jako součást projektu Studentského Brna Více pointů s pitnou vodou nejen pro sportovce,“ uvádí mluvčí Kateřina Dobešová. „Mapa zobrazuje pítka s pitnou vodou, kde si bez obav může kdokoli nabrat vodu. Všechna místa jsou označena patřičným štítkem s nápisem Pitná voda a jeho anglickým překladem Drinking water.”

Celkem provozuje radnice Brno-střed pět pítek. Jedno je například na Kraví hoře v blízkosti jezírka u konečné tramvaje, je atypické hranaté a má v dolní části misku pro psy. Druhé je na Moravském náměstí, další v parku na Obilním trhu a na Kolišti před Janáčkovým divadlem. Také v prostoru Zelného trhu a na Římském náměstí. Pítko na Moravském náměstí má také v dolní části misku pro zvířata. Veřejně přístupná pítka jsou k využití také na České, Kobližné, na Jakubském náměstí, na Petrově, na Františkánském náměstí, v Tyršově sadu nebo v parku Studánka. Dvě pítka jsou také v Denisových sadech a tři v parku Lužánky.