Náctiletí v ČR užívají konopné látky nejvíce z mladých v celé Evropě

PLZEŇ – V České republice je odhadováno na 300 tisíc náctiletých ve věku 15 až 19 let, kteří se již dostali do kontaktu s ilegální drogou. Každý druhý teenager měl tedy co dočinění s těmito zakázanými omamnými látkami.

Jen zkušenosti s konopnými látkami mezi mladistvými ve věku 15 až 16 let má 37 procent v České republic. To je nejvíce z evropských zemí. Proto občanské hnutí ŘEKNI NE DROGÁM – ŘEKNI ANO ŽIVOTU organizuje v letošním roce již 17. ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog, který postupně zavítá do 39 českých měst. Navštíví tam základní školy se svými přednáškami a zároveň v těchto městech proběhnou informační protidrogové kampaně.

Plzeň se stala 23. zastávkou letošního cyklo-běhu, který zavítal na 31. základní školu Plzeň. Žáci zde přivítali cyklisty, kteří objíždí všech 39 českých měst. Jejich trasa měří dohromady tisíc sto kilometrů, každý den jich musí ujet přibližně sto deset.

Po uvítání byla pro žáky připravena poučná přednáška s názvem Pravda o drogách. Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Daná aktivita upozorňuje na drogovou negramotnost u dětí a mládeže a snaží se zvýšit protidrogovou osvětu v naší zemi. Nad cyklo-během převzal záštitu Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR.

Zdroj: Město Plzeň