Rajčata, kompost a paneláky. Vítejte ve světě komunitních zahrad!

O návrat k přirozenějšímu způsobu života usilují i obyvatelé velkých měst. Místo útěku na chalupu jim ale stačí pronajatý prostor mezi bytovými domy, pozemek po bývalém hřišti, okraj parku nebo proluka přímo v centru. Na těchto místech zakládají skupiny nadšenců po vzoru světových velkoměst zahradnické komunity, kde na malém prostoru pečují o záhonky vlastní bio zeleniny, bylinek a ovoce. Cílem není ani tak potravinová soběstačnost jako snaha o budování sousedských vztahů a komunitního života.

Do boje s městskou anonymitou se vydávají zahradníci z celé republiky. Ti šťastnější mohou mezi své členy rozdělit políčka o rozloze několika čtverečních metrů, mnohdy je ale prostor natolik omezený, že se sází do nádob, dřevěných boxů, pytlů nebo starých proutěných košů. Na pronájem plochy se skládají členové prostřednictvím ročních příspěvků. Vzájemná pomoc při naplňování společných cílů pak přirozeně vytváří vztahy, které by mezi betonovými zdmi nejspíš nevznikly.

Mezi zahradníky si oblibu získala hlavně rajčata, papriky nebo salát, vypěstovat se ale dá téměř vše. Běžně se tak ve městech setkáte i s hráškem, jahodami, zelenými fazolka, ředkvičkami nebo cuketou.

Pokud si členy představujete jako zahrádkáře seniorského věku, nenechte se mýlit. Například olomoucký projekt Za()ohrada vznikl kolem skupiny mladých lidí, kteří začali se čtyřiceti pytli na pěstování a záhonky vybudovaných po drahách na opuštěném minigolfovém hřišti. Většina projektů počítá i s přítomností dětí a zaměřuje se na jejich ekologickou výchovu. Například v Ústí nad Labem založil spolek Krásné sousedění zahradu přímo na školních pozemcích. Prostor je tak využíván nejen dospělými, ale i školáky.

Cestu k vlastní komunitní zahradě zahájilo i město Zlín. Rýče a motyky tu brzy začnou zúrodňovat prostor na sídlišti Jižní Svahy v rámci projektu Tvoříme Zlín. Nevyužitá plocha v blízkosti panelových domů láká různorodou směsici lidí, kteří nemají vlastní zahradu, ale spojuje je zájem o ekologii, soběstačnost i komunitní život.