Sedm statečných zachránilo malou holčičku při tonutí

HODONÍN – Pět statečných chlapců zachránců a dva dospělé v pondělí ocenil starosta města Veselí nad Moravou. Zachovali se příkladně a bezchybně, když pomohli na koupališti zachránit malou holčičku na koupališti.

Maminka jednoho z oceněných chlapců řekla: „Víte, co je zajímavé? Den předtím paní učitelka zrovna celé třídě vysvětlovala, jak poskytnout první pomoc. A druhý den mohly děti tyto rady zužitkovat…“ A co říkali kluci? „Udělali bychom to znovu, máme radost, že je holčička v pořádku.“ 

Stalo se to minulý týden na koupališti ve Veselí nad Moravou. Topila se tam malá dívenka. Školáci si všimli bezvládného tělíčka pod hladinou, holčičku vytáhli a zavolali pomoc. Plavčík společně s policistou v civilu pak děvčátko úspěšně resuscitovali.  „Všechno provedli správně, při našem příjezdu už byla pacientka při vědomí, dýchající, uložená ve stabilizované poloze, přikrytá ručníkem,“ říká Lukáš Koten, lékař jihomoravské záchranky, který byl na místo vyslán s pozemní posádkou. „Operátoři zaktivovali také leteckou záchrannou službu. Zdravotníci rozšířili péči, dívenku zaléčili, zafixovali a transportovali do nemocnice. Tleskáme paní učitelce i statečným školákům. Velký dík patří samozřejmě také plavčíkovi a policistovi,“ doplnila mluvčí záchranářů JMK Michaela Bothová.