Dáváte přednost koupání v přírodě? Sledujeme kvalitu vody

BRNO – Nesnášíte mraveniště lidí na koupalištích a chlorovanou vodu? Dáváte přednost spíše přírodním koupalištím? Sezóna se teprve rozjíždí a voda je zatím křišťálově čistá.

Krajská hygienická stanice v Brně zatím nemá informace o žádné evidované nádrži, kde by byla kvalita vody snížená nebo nevhodná ke koupání. Pouze v místech ovlivněných přívalovými srážkami nebo povodněmi je nutné očekávat zhoršenou kvalitu vody, zvýšené riziko nákazou infekčním či jiným onemocněním a z preventivních důvodů se nedoporučuje v těchto lokalitách koupání.

Loni byla v tomto období voda v brněnské přehradě už nazelenalá. Letos je však křišťálově čistá a viditelnost je do hloubky dva půl metru. A to je teplota vody 19 až 20 stupňů. Voda nezelená díky třetí fázi čištění přehrady, což je  provzdušňování, které se bude provádět ještě minimálně tři roky. Na vodní ploše jsou aerační věže, které vhání do vody kyslík a dávkují síran železitý proto sinicím a řasám. Takže rekreanti se nemusí bát znečištěné vody brněnského „Prýglu“.

Přesto však zdravotníci upozorňují na jiná rizika koupání v přírodě, a to je utonutí a úrazy, zvláště nebezpečné úrazy páteře při skocích do neznámé vody. Jednou z hlavních příčin utopení je konzumace alkoholu a podcenění nebezpečí. Zvýšené procento alkoholu v krvi nám obvykle snižuje bystrost a může se stát, že sami rozumně neodhadneme, co zvládneme a co ne. Rizikové je i to, že opilý člověk velmi rychle ve vodě prochladne a mohou mu velice brzy dojít síly. Dále je důležité nepodceňovat dodržování zásad bezpečnosti – na člunu mít na sobě záchrannou vestu, nepřetěžovat člun apod. Neposlední příčinou utonutí je již zmíněné podcenění nebezpečí. U plavců je to např. špatné odhadnutí fyzických sil, dokazování druhým vašich velmi dobrých plaveckých schopností atd.

Několik rad pro koupání

  • Nechoďte se koupat sami. Nikdy nevíte, co se může stát.
  • Do vody nechoďte těsně po jídle – to znamená s plným žaludkem. Po konzumaci většího množství jídla počkejte minimálně jednu hodinu. Nepijte alkohol.
  • Neplavte do blízkosti plavidel a plavební dráhy, po které jezdí lodě a čluny.
  • Nechoďte plavat, když jste unavení nebo rozpálení.
  • Neplavte a neskákejte do vody tam, kde to neznáte a nemůžete vidět, co je pod hladinou. Mohli byste se zranit, mít trvalé následky nebo zabít o pahýl stromu či výčnělek skály.
  • Jdete-li plavat dál od břehu, zajistěte si doprovod lodičky nebo si s sebou vezměte alespoň barevnou ruční bójku. Nechoďte plavat sami, popřípadě aspoň informujte své známé.
  • Když cítíte únavu nebo když vás chytne křeč do nohy, tak si odpočiňte.
  • Nezapomeňte, že děti bez řádně oblečených a upevněných záchranných vest nepatří do lodiček.