Komunitní zahrada na Jižních Svazích začíná ožívat. Chcete se připojit?

ZLÍN – Trend, který v posledních letech dobývá česká města, dorazil i do Zlína. Společenství lidí, která propagují návrat k přírodě i ve stínu paneláků a bytových domů, zúrodňují opuštěné a nevyužívané pozemky a zakládají na nich záhony zeleniny, ovoce a bylinek. Komunitní zahrady lákají nejen myšlenkou pěstování domácích produktů, ale i sblížením při práci na společném projektu. Scházejí se tu lidé rozmanitého věku i povolání, aby zabořili ruce do hlíny a svou péčí přivedli na svět úrodu v místech, kde se ničemu živému nedařilo.

Se stejnou myšlenkou vzniká i první zlínská komunitní zahrada na Jižních Svazích. Projekt, který lidé odhlasovali v rámci programu Tvoříme Zlín, oživí mrtvý prostor po nedostavěném obchodním centru na Křibech. Tvůrci místní zahrady za sebou mají podporu a zkušenosti úspěšně fungujících komunit po celém světě. „Abychom projekt chytili za správný konec, rozhodli jsme se inspirovat komunitními zahradami nejenom v České republice, ale také na Slovensku nebo třeba v Anglii. Osobně jsem se setkala se zástupci komunitních zahrad napříč Českou republikou a ptala jsem se jich na dobré praktiky jejich správy, na technické zázemí, financování a komunitní rozměr těchto projektů,“ sdělila Eva Miranda Rubianes, která se na vzniku zlínského projektu podílí.

V pondělí proběhla první schůzka se zájemci, kteří tak byli seznámeni s aktualizovaným plánem zahrady. „Výstavba zahrady by měla probíhat během léta s tím, že v provozu by mohla být na podzim letošního roku. Na pozemek bude také zavedena voda, budou se stavět vyvýšené záhonky a mobiliář,“ potvrdila Rubianes.

Ačkoliv je hmotné zázemí důležité, mnohem podstatnější je formující se skupina lidí, která se do projektu aktivně zapojí. „I když si lidé projekt odhlasovali, je hlavní výzvou zformování aktivní komunity, která by se podílela na realizaci zahrady a které by se později správa zahrady předala,“ dodává Rubianes. Pokud tedy i vy chcete zvelebit své okolí, poznat lidi podobného smýšlení a ochutnat plody vlastní práce, oslovte organizátory prostřednictvím e-mailu svahy.zahrada@gmail.com. Jistě i na vás čeká volné políčko.