Koupání v přírodě. Jak si vedou vodní plochy na jihu Čech?

JIŽNÍ ČECHY – S letními teplotami jistě mnoho z nás míří k vodě. Ne všichni jsme však příznivci koupání na veřejných koupalištích, a tak volíme spíše druhou možnost – vodní plochy ve volné přírodě. Přinášíme vám přehled, v němž se dozvíte, kde je voda podle hygieniků vhodná a kde nikoli.

Na Orlíku je možné se koupat jak na Radavě, tak na veřejném tábořišti Podolsko. „Dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ,“ uvádí hygienici.

V rybníku Hejtman na Jindřichohradecku je podle hygieniků možné se vykoupat, ovšem vlastnosti vody v něm jsou mírně zhoršené. „S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony je však voda souhrnně hodnocena jako voda ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi,“ konstatují.

Další na Jindřichohradecku se nacházející rybník, Staňkovský, je spíše nevhodný pro koupání. „To znamená voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ podotýkají hygienici.

Lipno naopak hlásí skvělé podmínky na koupání. Voda je tu vhodná ke koupání jak v Černé v Pošumaví, tak v Horní Plané. V Lipně nad Vltavou hygienici vodu označili sice za vhodnou ke koupání, avšak s mírně zhoršenými podmínkami. „Dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ,“ uvádí.

Přírodní koupaliště Lazna v Borovanech na Českobudějovicku je podle slov hygieniků také vhodné ke koupání. A ty samé podmínky jsou i ve Sportovně-rekreačním areálu Kozský potok v Sezimově Ústí.