Romantický Český Krumlov zve na Slavnosti pětilisté růže

ČESKÝ KRUMLOV – Renesanční a romantický Český Krumlov se již tento víkend vrátí zpět do roku 1589, kdy se rozhádaní Poslední Rožmberkové na Krumlově setkávají se svou sestrou Evou. Letos všechny návštěvníky čeká již třiatřicátý ročník Slavností pětilisté růže, který bude poctou všem ženám rožmberského rodu. A na co konkrétně se tento rok můžete těšit?

Na deseti scénách v historickém jádru města včetně Pivovarské nebo Klášterní zahrady uvidíte od 21. do 23. června 2019 divadelní i hudební soubory z období gotiky a renesance, ale také mistry tance a šermu. „K tomu se přidají kejklíři, žongléři či fakíři, kteří předvedou, jak se bavili naši předkové v dávné minulosti. Středobodem slavností bude pět historických kostýmovaných průvodů městem představujících šlechtu i prostý lid z období gotiky a renesance,“ uvádí organizátoři.

Oči návštěvníků pak jistě přitáhne i výzdoba zámecké věže. Na ní budou totiž umístěna obří plátna se zobrazením živlů. Ty patřily k původní výzdobě věže a po dobu slavností se ukážou právě na plátnech od místních umělců. „Středobodem slavností bude pět historických kostýmovaných průvodů městem představujících šlechtu i prostý lid z období gotiky a renesance,“ lákají na slavnosti organizátoři

Tradičně nebudou chybět historické trhy s dobovými řemeslníky a kuchaři, pro dobrodruhy je připravena ukázka drezúry koní nebo plavba na vorech. „Řeka Vltava poskytne také prostor jedinečné podívané na antické alegorické vory nebo kratochvilnou jízdu Evy z Rožmberka s jejími bratry. Tradiční půlnoční ohňostroj s hudebním doprovodem oživí jižní zámecké terasy i nebe nad Krumlovem,“ dodávají k programu organizátoři.

Úplnou novinkou letošního roku jsou speciálně vypravené noční vlaky, které vás z Krumlova odvezou směr České Budějovice. Odjezdy jsou naplánovány z vlakového nádraží v Českém Krumlově ve 24:00 hodin v noci z pátku na sobotu a v 00:30 hodin v noci ze soboty na neděli.

Program letošního ročníku najdete zde.