Nové oddělení poskytne nejen zdravotní, ale i duchovní péči

PROSTĚJOV – Nemocnice Prostějov dnes jako první z nemocnic v Olomouckém kraji slavnostně představila nové lůžkové oddělení pro paliativní péči. Pacienti v závěru života, o které už nemohla rodina pečovat v domácím prostředí, nebo jejich zdravotní stav nedovoloval pobyt v zařízení poskytujících sociální služby, byli dosud hospitalizováni nejčastěji na LDN či interním oddělení.

Nyní mají k dispozici specializované oddělení s vyškoleným zdravotnickým personálem. „Pobyt na standardní jednotce není pro nevyléčitelně nemocné vhodný, protože režim zde nedovoluje nepřetržitý pobyt blízkých a mnohdy neposkytuje ani dostatek intimity. Péče o tyto pacienty je rovněž velmi specifická a klade vysoké nároky na zdravotnický personál,“ uvedl odborný garant paliativní péče Nemocnice Prostějov docent Miroslav Kala s tím, že úkolem paliativního týmu není pouze tlumit bolesti a zvyšovat kvalitu života nevyléčitelně nemocných. Jejich úloha je mnohem širší a zahrnuje také řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů.

V České republice umírá ročně asi 108 tisíc lidí a zhruba 65 až 70 procent jich zemře v nemocnici. „Věřím, že nové oddělení paliativní péče bude důkazem toho, že i v nemocničním prostředí je možné prožít závěr života kvalitně a důstojně v přítomnosti svých nejbližších, s podporou naslouchajících lékařů, sester a dalších odborných pracovníků,“ dodal docent Kala.

Oddělení paliativní péče je součástí čtvrté stanice Léčebny dlouhodobě nemocných, která vznikla po půl roku trvající rekonstrukci, s celkovou kapacitou 24 lůžek. Projekt byl financován převážně Olomouckým krajem, který poskytl 27,3 milionů korun. Dva miliony korun investovala společnost Středomoravská nemocniční, přičemž tyto prostředky putovaly na nákup nábytku a dalšího vybavení pokojů pro pacienty i vybavení zázemí pro personál. Dotaci ve výši 310 tisíc korun poskytlo v rámci projektu Rozvoj paliativní péče Ministerstvo zdravotnictví.